FRISSÍTVE Kezdődik – háromezer migráns indult Amerikába

A legtöbben az észak-hondurasi San Pedro Sula városából indultak útnak péntek hajnalban, a legnagyobb részük gyalog, hátizsákkal érkezett, többségük szájmaszkot visel.

Az EFE spanyol hírügynökség tudósítójának többen is arról számoltak be, hogy az erőszak és a nehéz gazdasági helyzet elől próbálnak elmenekülni, egy jobb élet reményében.

Ez az idei első „migránskaraván”, amely kevesebb mint egy héttel Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt indult útjára.

Sajtóhírek szerint bár Biden az elődjénél humánusabb megközelítést ígért, a köztes országok, Guatemala és Mexikó kormánya fenn szeretné tartani szigorú határvédelmi intézkedéseit, ami valószínűleg Washingtonnak sem lesz ellenére, minthogy a leendő elnök egyes tanácsadói név nélkül nyilatkozva aggodalmukat fejezték ki a bevándorlóhullám esetleges erősödése miatt.

Honduras és Guatemala is több ezer katonát rendelt a köztük lévő határra, amelynek átlépéséhez a szükséges dokumentumok mellett negatív koronavírus-tesztre is szükség lesz. Emellett Mexikó is szigorította a déli határának ellenőrzését, és felhívta a figyelmet a járványügyi vészhelyzetre.

Bejutott Guatemalába a több ezer ember

Az Egyesült Államokba eljutni akaró több ezer hondurasi állampolgár lépett be illegálisan Guatemala területére, áttörve a határon felállított kordont.

A határ guatemelai oldalán fekvő, a fővárostól mintegy 200 kilométerre található El Florido hatóságai közölték, hogy a becslésük szerint körülbelül 4500 embert számláló tömegben sok a gyerek, ezért nem léptek fel ellenük erőszakkal. Az EFE spanyol hírügynökség mindazonáltal azt jelentette, hogy a határon több incidens történt.

A guatemalai bevándorlási hivatal arra figyelmeztetett, hogy újabb, csaknem 3000 emberből álló csoport tart Guatemalából El Florido felé.

Guatemala és Honduras – Salvadorral együtt – Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com