Magyar Nemzet: Megmozdult az ország a Makovecz-féle templom felépítéséért

Szinte megostromolták a napokban a tervezett Makovecz-templom megépítésének támogatói a néhai építész nevét viselő alapítványt. A határon innen és túl egyre többen állnak a kezdeményezés mögé, aminek köszönhetően a templomépítés egyre inkább össznemzeti üggyé válhat – írta a Magyar Nemzet online kiadása. 

Amint arról a Vasárnap.hu elsőként hírt adott, esély nyílt arra, hogy felépüljön Budapesten a Makovecz Imre által tervezett katedrális. 

– Óriási az érdeklődés a fővárosba tervezett Makovecz-templom megépítése iránt, az alapítványunk valóságos ostromállapotot él át, a Hír TV-s szereplésünk óta óránként egy tucat elektronikus levél érkezik hozzánk itthonról és a határon túlról – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke. 

A világhírű építész a lapnak úgy fogalmazott, a Hír TV-s szereplésük óta kizárólag támogató leveleket kapnak, az érdeklődők jelentős része pénzbeli felajánlásokat tenne. Megdöbbentő az a szeretet és lelkesedés, amit tapasztalunk – hangsúlyozta. 

A templom építésére sokkal nagyobb az igény, mint ahogy magunk gondoltuk, reméltük – fűzte hozzá. 

Makovecz Pál beszélt arról is, hogy – olyan írásokkal szemben, melyek szerzői meglehetősen tájékozatlanok – a kezdeményezés még gyerekcipőben jár a templom felépítésének helyét illetően. Többen is javasolják ugyanakkor, hogy a templomnak olyan helyen kellene megépülnie, amely zarándokhellyé válhatna, és ahol össze tud gyűlni a magyarság. 

Az alapítvány elnöke beszélt arról is, a tömeges támogatással egy apróbb lépéssel közelebb került a megvalósulás lehetősége. 

Nem rejtette véka alá azt sem, hogy a fejlesztéshez nemcsak hosszú idő – becslések szerint az építkezés tíz évig eltarthat majd –, hanem sok pénz is kell, ilyen értelemben fontos lenne, hogy az ügy mögé az egyház és az állam is felsorakozzon.

A Vasárnap.hu információi szerint folyamatos és kiegyensúlyozott az egyeztetés a kezdeményezők és a katolikus egyház között, többek felvetésével ellentétben. 

Makovecz Pál a Hír Televízió Credo című műsorában az év első napján sugárzott beszélgetésben úgy fogalmazott: „A templom a magyarság és az európai kereszténység szimbolikus zarándokhelyévé válhat, amely képes pasztorálni, megtéríteni, nagy hatást gyakorolni hívőre és nem hívőre egyaránt. Jelet kell adni, meg kell vallani a hitünket, hogy megérinthessük azokat is, akik számára mindez ma még távoli.”

 

Exkluzív: Makovecz Imre által megálmodott gyönyörű katedrális épülhet Budapesten

 

A Credo műsora itt megtekinthető: