Exkluzív: Makovecz Imre által megálmodott gyönyörű katedrális épülhet Budapesten

Rendhagyó kisfilmmel jelentkezik 2021 első napján a Credo stábja. A HírTV értékvédő műsorának alkotói Makovecz Imre egyik utolsó munkájáról, egy különleges katedrálisról mutatnak be exkluzív képkockákat, amelynek megvalósulása érdekében egyre többen szállnak síkra. 

Makovecz Imre „a másik Magyarország” egyik legnagyobb szellemi alakja, az elmúlt évszázad egyik legmeghatározóbb építésze, akinek neve elválaszthatatlanul egybeforrt az organikus építészettel.

Sem a kommunizmus, sem a rendszerváltás utáni baloldali budapesti városvezetés nem nézte jó szemmel Makovecz Imre nemzeti-keresztény-polgári értékrendjét, így épületei a vidék Magyarországát gazdagítják felmérhetetlen értékkel.

Az elnyomás ellenére mégis meghatározó alakká vált, akinek munkássága valójában – amiként a műsorban fia, Makovecz Pál fogalmaz – „ég és föld közötti építészet”. Nem keverte össze az értékeket, mint manapság teszik, a jó az jó volt, a rossz pedig rossz – emlékezett vissza fia, aki az örökség ápolásán keresztül napi kapcsolatban van a géniusszal.

Makovecz Imrének éppen Budapesten nem áll egyetlen középülete sem, ott, ahol született, alkotott és meghalt. A mester élete végéig dolgozott azonban egy különleges templom tervein. A katedrális legvégső formáját halála után barátja, Nagy Ervin álmodta meg, aki a legkorszerűbb módszerekkel fejezi be a tervező munkát. 

A templom, amely a szem számára is megmutatja Isten nagyságát, sokak szerint égbetörőbb és kifejezőbb, mint Gaudí Sagrada Familia-ja. Ez a terv az életmű csúcsa, a koronaékszer, miként a katedrálisról fia fogalmaz. 

A templom a magyarság és az európai kereszténység szimbolikus zarándokhelyévé válhat, amely képes pasztorálni, megtéríteni, nagy hatást gyakorolni hívőre és nem hívőre egyaránt. Jelet kell adni, meg kell vallani a hitünket – fogalmazott Makovecz Pál –, hogy megérinthessük azokat is, akik számára mindez ma még távoli.

Melocco Miklós, a katedrális angyalainak tervezője szerint önvédelemből kell megépíteni a templomot. Lelkünk is megszépül, ha olyan helyen lakunk, ahol szép épületek emelkednek – mondja.

„Magyarország, a magyarság már felvállalta ezt a feladatot. És Magyarország megint vezető lámpása lesz a Kárpát-medencének” – írta Makovecz Imre, utalva Szent Pió híres jóslatára. A mester grandiózus terve most végre megvalósulhat. Szükség van rá, hiszen „aki templomot emel Istennek, egyben szellemi közösséget is épít”.

A teljes műsor itt megtekinthető, a kisfilm a műsor második felében látható:

 

Kiemelt kép: képernyőkép, a Credo stábjának hozzájárulásával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre