Latorcai Csaba: A Magyar Ateista Társaság önmagát cáfolja meg

Dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes volt a Hír TV Napi aktuális című műsorának tegnapi vendége. A magyar képviselők, köztük a momentumos Cseh Katalin által is megszavazott Magyarországot elítélő EP állásfoglalás mellett, Latorcai Csaba reagált a Magyar Ateista Társaság napokban kiadott közleményére, amelyben szerintük a magyar kormány tagjai ateistákat és nem vallásos polgárokat kirekesztő és sértő módon nyilatkoznak.

A miniszterhelyettes elmondta, hogy arra gondolt miközben olvasta a Magyar Ateista Társaság közleményét, hogy nem írhatnák ezt az ateisták, hogyha nem keresztény kultúrában élnének.

Az, hogy van emberi méltóság, az a zsidó-keresztény kultúrából fakad, és abból, hogy a kereszténység egyébként az ókori görög hellén gondolkodást és filozófiát átmentette az újkorba. Tehát mindaz, amire hivatkoznak, hogy a kormány ne beszéljen kereszténységről, azzal önmagukat cáfolják meg, hiszen mi nem arról beszélünk, hogy a kereszténység, mint vallásosság jelenjen meg a közéletben, hanem arról a kultúráról, arról a 2000 éves kultúráról, aminek Európa köszönheti, hogy Európa –  fejtette ki véleményét Latorcai Csaba.

Majd folytatta: Ha Európa bármely országában kiegyünk az utcára, több száz éves műemlékeink, épített örökségünk, de még a gondolkodásmódunk is, a kereszténység terminológiájára, fogalomrendszerére épül rá. Azt is szokták mondani, hogy Európában még az ateista is keresztény, mert keresztény fogalmakat használ.

Elég megmosolyogtató, hogyha az ateista társaság kérését teljesítenénk, azzal az ateista társaság létjogosultsága is megszűnne.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy nem kívánják a Magyar Ateista Társaság kérését teljesíteni.

Továbbra is hiszünk abban, hogy Európának kereszténynek kell lenni és a keresztény kultúrát át kell menteni Európa továbbélése érdekében – zárta gondolatmenetét Latorcai Csaba.

Latorcai Csaba reakciója a Magyar Ateista Társaság közleményére 07:37-től látható a stúdióbeszélgetés során.

Korábban megkérdeztük ifj. Lomnici Zoltánt, hogy mit gondol a Magyar Ateista Társaság kijelentéseiről. A Századvég Alapítvány tanácsadójának véleménye itt olvasható:

ifj. Lomnici Zoltán: Magyarország Alaptörvénye elismeri a kereszténység nemzetépítő szerepét, míg a vallásszabadságot alapvető jognak nyilvánítja

Iratkozzon fel hírlevelünkre