Az amerikai püspöki kar elítéli a Capitoliumot ért támadást

Az amerikai katolikus püspökök élesen bírálták a Trump-párti tüntetők viselkedését, miután azok erőszakkal behatoltak a Capitolium épületébe, ahol a Kongresszus előtt épp az elnöki választás eredményeinek hitelesítése volt napirenden. A törvényhozók evakuációja közben az egyik tüntető életét vesztette a biztonságiak fegyveres beavatkozásának következtében.

„A jóakaratú emberekhez csatlakozva elítélem a Capitoliumban ma történt erőszakos eseményeket”– közölte Jose Gomez, Los Angeles érseke, az amerikai püspöki kar elnöke. Hozzátette: „Ezek nem mi vagyunk, amerikaiak.” 

Az érsek elmondta: imádkozik a Kongresszus tagjaiért, a rendőrökért és mindenkiért, aki a rend és a közbiztonság helyreállításán fáradozik, majd kiemelte:

„A békés hatalomátadás a nagy nemzetek egyik védjegye.

Ezekben a zavaros percekben újra el kell köteleződnünk demokráciánk értékei és princípiumai mellett; egy nemzetté kell összegyűlnünk Isten keze alatt.”

Gomez érsek a Szűzanya szívének oltalmára bízta az országot, kérve őt, hogy „vezessen el minket a békére, adjon nekünk bölcsességet, és adja meg a valódi patriotizmus és hazaszeretet ajándékát.”

San Francisco érseke, Salvatore Cordileone saját közleményében pragmatikusabban közelített a problémához:

„Megtámadni az Egyesült Államok Capitoliumát azért, hogy a demokráciát ért sérelem miatt kifejezd a félelmeidet – nem helyes, sőt kontraproduktív. A szabad választásokkal kapcsolatos kétségek nem ölthetik egy demokratikus intézmény elleni támadás formáját.”

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Brooklyn püspöke, Nicholas DiMarzio Twitter-bejegyzésében közös imára invitálta a híveket:

„Kérlek, csatlakozzatok hozzám a nemzetünkért való imádságban ezen a precedens nélküli, kaotikus napon. Mi jobbak vagyunk ennél.”

Több mint 150 republikánus törvényhozó kérdőjelezte meg a választási eredmények legitimitását. Maga Trump is szüntelenül és határozottan hangoztatta, hogy a választást elcsalták – így tett még azokban a bejegyzéseiben is, melyekben arra szólította fel a tüntetőket, hogy menjenek haza.

A Twitter tisztogatásba kezdett Donald Trump posztjai között, és a Facebook is törölte az korábbi amerikai elnök néhány videóját.

Mindezt megelőzően azonban, szerda reggeli megnyilatkozásában, a Fehér Ház előtt Trump arra szólította fel támogatóit, hogy vonuljanak a Capitolium épületéhez. A tüntetők némelyike összecsapott a rendőrséggel, mások pedig visszavonulásra kényszerítették az intézmény biztonsági őreit.

Az elnök kritikusai – köztük republikánusokkal is – elmarasztalták Trumpot, amiért „hergelte” a tömeget. 

A New York Times jelentése szerint a biztonsági szervek legalább két robbanószerkezetet is találtak az épület átfésülése és megtisztítása közben – egyet a Republikánus Nemzeti Bizottság központjában, egy másikat a Capitolium területén. A Demokratikus Nemzeti Bizottság központjában pedig egy „gyanús csomagot” találtak, ezt jelenleg is vizsgálják.

 

Forrnak az indulatok Amerikában, ostrom alatt állt a törvényhozás épülete

Nógárdi György: Felbujtott tömeg tiltakozott a Capitolium előtt

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre