A Krekó-ügy margójára: A járvány és a védőoltás nem lehet a politika játszótere

„Az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve" – kis túlzással azt mondhatnánk, egy hete ez a mondat tartja lázban a magyar közéletet. A kijelentés Krekó Pétertől, a Political Capital igazgatójától származik, aki egy a Politicóban december 26-án megjelent összeállításban fogalmazott így. Sokak szerint ezzel a baloldal pártjainak adta ki az ukázt: ássák alá a vakcina iránti bizalmat. Krekó ugyanakkor úgy véli, hogy szavait kiragadták a kontextusból, és perrel fenyegetőzik. Ideje tehát, hogy megnézzük azt a bizonyos kontextust és a dolgok mélyére ássunk!

Krekó Péter és a Political Capital egy kedden kiadott közleményben azzal érvel – védekezik –, hogy a cikk elején idézett mondat valójában a miniszterelnök stratégiájáról szól. Mi több, azt állítja, hogy az orosz és a kínai vakcinák melletti kormányzati kampány az, amely elbizonytalanítja a választókat az oltásokkal kapcsolatban. Hogy milyen kormányzati kampányra gondol pontosan, azt már nem fejti ki reagálásában. Na, de akkor nézzük, hogy milyen kontextusban is hangzik el az említett mondat, aztán mindenki eldöntheti, kinek hisz, és mi is a valódi kérdés ebben az ügyben.

A Politico cikkének – amelyet mindenkinek érdemes elolvasnia – már az alcíme is árulkodó, hiszen úgy fogalmaz, hogy Orbán kritikusai szerint a kormánynak arra kellett volna fókuszálnia, hogy felkészítse a nyilvánosságot a várható eseményekre. Aztán maga az írás valójában arról szól, mennyire rossz az, hogy a kormány nemcsak nyugati vakcinákban gondolkodik, hanem vizsgálja az orosz és a kínai oltóanyagok engedélyezésének lehetőségét is. A Politico által megkérdezett „szakértők” szerint ugyanakkor ennek belengetése az, ami aláássa az emberek vakcinába vetett hitét.

Az ominózus mondat – vagyis a cikk zárómondata – előtt Krekó eljut oda, hogy ha az emberek nem oltatják be magukat, az ráéghet Orbánra, különösen annak fényében, hogy a halálozási ráta Magyarországon az egyik legmagasabb az EU-ban, másrészt úgy – és most figyeljenek –, hogy az ellenzéki pártok valószínűleg közösen indulnak majd a 2022-es választáson…

És ezután következik az újabb, már említett idézet Krekó Pétertől, amelyben ezt mondta: „A tét elég magas. Az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve.” Innentől kezdve mindenki döntse el maga, hogy kinek van igaza ebben a történetben.

Valójában ugyanis nem Krekó kijelentésével van a legnagyobb baj.

Először is: számomra teljesen érthetetlen, hogy az oltási hajlandóságnak, illetve a járványnak mi köze van az ellenzék közös 2022-es indulásához? Vajon többen vagy kevesebben oltatják be magukat ennek hatására? Eleve alaptalan és téves összekötni ezt a két jelenséget egymással.

Indirekt módon persze lehet hatása a járványnak a 2022-es választásra, de nem tudom, mennyire kell vágyvezérelt gondolkodással rendelkezni ahhoz, hogy egy mondaton belül le lehessen írni az ellenzék közös 2022-es indulását és azt, hogy beoltatják-e magukat az emberek.

Másodszor: a cikk a kiegyensúlyozottságnak még a látszatára sem ad, persze ezt nem is feltétlenül várjuk el a Politicótól. De miért is mondom ezt? Nézzük meg, ki a két másik megszólaló az írásban!

Egyikük Kökény Mihály, akit nagyvonalúan volt egészségügyi miniszterként és a WHO konzultánsaként mutatnak be. Azt már elfelejtik hozzátenni, hogy 2003-ban, 1 éven át az MSZP-SZDSZ kormány egészségügyi tárcáját vezette és az MSZP honlapjának tanúsága szerint jelenleg is a ferencvárosi szervezet elnökségi tagja. A másik megszólalót pedig a cikk egyszerűen korábbi országos tisztifőorvosként aposztrofálja. Talán már a Kedves Olvasó is rájött, hogy valójában Falus Ferencről, a baloldal 2014-es főpolgármester-jelöltjéről van szó, aki korábban többször is támadta a kormányt a járvány elleni védekezés miatt.

Harmadszor: miért is lenne baj, ha a magyar kormány, éppen az emberek mihamarabbi beoltása érdekében, kelet felé is tájékozódik vakcina-ügyben? A szemünk előtt zajlik a vakcinaháború, amelyben sajnos az Európai Unió igencsak vesztésre áll, hiszen olyan későn kapott észbe, hogy csak novemberben kötött szerződést a Pfizerrel. Boris Johnson brit miniszterelnök épp a napokban nyilatkozta, hogy a szigetországban már több embert oltottak be, mint az egész EU-ban összesen.

Egy ilyen helyzetben pont az a felelősen eljáró kormány, amely mindenfelé tájékozódik. És még egy adalék ehhez: vajon Angela Merkel megkapja-e, hogy elbizonytalanítja a németeket – azok után, hogy kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt – Krekó Péter kapaszkodjon meg – a vakcina közös előállításáról?

Mindent egybevetve: nem Krekó mondata önmagában, hanem az ilyen és ehhez hasonló cikkek alkalmasak arra, hogy aláássák a bizalmat – és nem a vakcinával, hanem a kormánnyal szemben. Ezt már megszokta maga a kormány, a kormányt támogatók is, mondhatni a rendes ügymenet része. Csak itt most többről van szó – emberek egészségéről, jóllétéről, életéről.
És ez az, amivel senkinek nem szabad játszania.

 

Kaszab Zoltán

 

Orbán: Felkészültünk a tömeges oltásra

Valamennyi egészségügyi dolgozó számára elérhető a védőoltás

Kiemelt képünk forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre