Több tucat templomot rombolhatnak le Angliában a járvány miatt

A régi viktoriánus templomok lehetnek az elsők, amelyeket végleg felszámolnak a szigetországban. Várhatóan eladják, átalakítják vagy egyszerűen csak lerombolják majd ezeket az épületeket.

A „túlméretezett és leharcolt” viktoriánus templomok végét jelentheti a koronavírus-járvány – nyilatkozta a The Times-nak David Walker manchesteri érsek.

Walker elmondta, az anglikán egyházat rendkívül keményen érintette a járvány, hiszen több templom fenntartása is nagyban függött a hívek mise utáni adományaitól, ám ezek a kijárási korlátozások miatt kiestek a bevételek közül.

Évente átlagosan 25 anglikán templomot zárnak be – vagy azért mert

elnéptelenednek, vagy azért, mert túl sokba kerül a fenntartásuk. Az ilyen templomokat jellemzően apartmanokká alakítják, más felekezeteknek adják át vagy egyszerűen lerombolják.

Walker szerint leginkább a viktoriánus kori templomok számíthatnak bezárásra. Míga középkori templomokat igen nagy gonddal építették, illetve arra tervezték, hogy sokáig kitartsanak, viktoriánus társaikról már nem mondható el ugyanez – azokat inkább „nagynak és mutatósnak” szánták. Az ilyen templomok esetében éppen ezért rengeteget kell költeni a renoválásra, ezek a költségek pedig nem finanszírozhatóak egy kis gyülekezet adományaiból.

„Egy közép-viktoriánus templomot egy évszázadra terveztek, többségük már másfélen is túl van, és a szerkezet elfáradt. Rendkívül nagyok, és már nincsen körülöttük az a közösség, ami 150 vagy 170 évvel ezelőtt volt” – ismertette az érsek.

A járványhelyzet az egész Egyesült Királyságot érzékenyen érintette; mostanra már 60 ezer fölött van a napi új fertőzöttek száma, ezért a kormány különösen szigorú intézkedéseket jelentett be, melyek keretében a templomok mellett az egyetemek, iskolák, előadótermek, sportlétesítmények és állatkertek is bezárni kényszerültek.

(V4NA nyomán)

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre