Nem mindegy, miből tanulunk: a nyelvkönyvek világnézetet is tanítanak

A Szentírás hétnapos teremtéstörténete a vezérfonala Somogyi György nemrégiben megjelent nyelvkönyvének. Az önálló tanulásra is alkalmas Just Imagine! (Képzeld el!) nemcsak az angol nyelv elsajátítását szolgálja, hanem általános műveltséget is nyújt. A nyelvet tanulók egy kis mitológiát, zsidó-keresztény hittant és a teremtés rendjének megfelelően csillagászatot, geológiát, napfizikát, illetve növény-, állat- és embertant is tanulhatnak.

Több évtizedes nyelvtanári gyakorlat győzte meg Somogyi György teológus-nyelvtanárt arról, hogy a nyelvkönyvek is képviselnek valamilyen világnézetet és életfelfogást. – A nekem még egykor kötelező orosz nyelvkönyvek a szocializmust reklámozták, a jelenleg forgalomban lévő, divatos és egyházi iskolákban is használt angol nyelvkönyvek pedig jobbára a modern, szabadelvű, fogyasztói életforma reklámjai. Helyettük egy azoknál szellemileg igényesebb és keresztény alapokon nyugvó életszemléletet szeretnék a nyelvoktatás révén is terjeszteni – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak az alkotó. Somogyi György ezért – katolikus hittudományi végzettséggel és hitoktatói gyakorlattal is rendelkezve – egy olyan, online nyelvoktatásra és az úgynevezett „self-study” vagy „teach yourself” tanulásra különösen alkalmas tananyagot dolgozott ki, melynek vezérfonala a Szentírás hétnapos teremtéstörténete.

Részlet a tankönyvből. (Kép: Somogyi György)

– Magam írtam, rajzoltam, terveztem, anyanyelvi lektorok és hangok segítségével három és fél órás hanganyagát is megszerkesztettem, majd saját költségemre kinyomattam, és a munkafüzet kötésspiráljában elhelyezett hanghordozó (pendrive) társaságában tenném közkinccsé. Elsősorban – bár nem kizárólag – egyházi oktatási intézményekben és közösségekben szeretnék ezzel hittani és lelkipásztori szolgálatot is tenni – tette hozzá.

Pedagógusi pályafutása alatt Somogyi György saját oktatási módszereket dolgozott ki, melyeket feleségével, a szintén nyelvtanár Técsy Judittal évtizedeken át tökéletesített. A nyelvkönyv nemcsak küllemében, hanem szellemi igényességében és módszertanában is feltűnően különbözik a forgalomban lévő kiadványoktól. A Just Imagine! egy 150 oldalas, árnyképekkel és színezhető képelemekkel illusztrált munkafüzet és szókincs-tár, amely – szószedettel, nyelvtani magyarázatokkal és gyakorlatokkal – minden ízében a nyelvtanulás szolgálatába állított Gesamtkunstwerk (bele kell vágni, írni és rajzolni, de közben testgyakorlatokra is buzdít), valamint egy 210 perc hangterjedelmű adathordozó (pendrive), amelyen beszéd, zene és számtalan hanghatás az írott szóval és képpel egységet alkot.

Részlet a tankönyvből. (Kép: Somogyi György)

Nyelvtana is a tartalommal párhuzamosan bontakozik ki: az előszóban a létige, első nap a jelen idő, második nap az előző nap emléke mint múlt idő, harmadik nap az ígéretben rejlő jövő idő, a negyedik naptól pedig mindez együtt. (Erre mondják azt angolul, hogy Content and Language Integrated Learning.) A Just imagine! kiaknázza a célnyelvet az anyanyelvvel összehasonlító (kontrasztív) nyelvtanulás előnyeit: az idegen nyelvvel együtt fejleszti az anyanyelvi készséget is. Magyar anyanyelvűeknek készült, és kétnyelvű hangos leckékkel indul.

A könyv általános műveltséget is nyújt – egy kis mitológiát, zsidó-keresztény hittant és a teremtés rendjének megfelelően csillagászatot, geológiát, napfizikát, növény-, állat- és embertant is. A Just Imagine! tehát egy All in One nyelvkönyv, melyhez nincs szükség külön gyakorló könyvre, tanári kézikönyvre, szószedetre vagy a megoldásokat tartalmazó füzetre, mert mindazt tartalmazza.

Célcsoportját kezdők és újrakezdők alkotják, a középfokú nyelvvizsgáig. Somogyi György általános iskolák felső tagozatos diákjainak ugyanúgy ajánlja, mint közép- és főiskolai hallgatóknak, illetve felnőttképzésben résztvevőknek. Szókészlete, nyelvtani magyarázatai és gyakorlatai megfelelnek a nyelvvizsgák követelményeinek, de a bizonyítvány megszerzésén túlmutató, annál nemesebb célok elérésére buzdítanak.

– Az, amit a tanulónak elképzelnie és egy számára idegenből egyre inkább ismerőssé váló nyelven megértenie és kifejeznie kell, elejétől végéig összefüggő, szórakoztató olvasmány. A munkafüzetben figyelemre méltó nyomdai-kötészeti és tipográfiai megoldások, többnyire árnyképszerű, de olykor kiszínezendő illusztrációk és szavakat helyettesítő piktogramok, a tanulás különböző lehetőségeire utaló grafikai jelek, a hanganyagban pedig azt hangjátékká varázsoló zenei aláfestés és hanghatások érvényesülnek – mondta el Somogyi György. Hozzátette: a könyv biztos alapot nyújt egy nyelvvizsgára felkészítő, „intenzív” tanfolyam sikeres elvégzéséhez is.

A könyv borítója. (Kép: Somogyi György)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre