Idén is élhetnek a négy- vagy többgyermekes édesanyák az szja alóli mentességgel

A családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin közleményében kifejtette, a négy- vagy többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól. A kedvezmény igénybe vehető a vér szerinti, az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is.

A jogosultság annak a hónapnak az első napján nyílik meg, amelyben az édesanya először minősül négy vagy több gyermeket nevelő anyának. A jogosult a kedvezményt összeghatár nélkül veheti igénybe a minden jogosultsági hónapban megszerzett, a kedvezmény alapját képező jövedelmére.

A miniszteri közleményből kiderül, hogy 2020. január elseje óta eddig mintegy 46 ezer édesanya élt a 15 százalékos szja-mentességgel, így átlagosan havi 36 ezer forinttal több maradt a családi kasszában.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét. Az anya vagy a saját munkavállalói társadalombiztosítás járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a gyermekek után járó családi kedvezményt.

A kedvezmény kérhető már év közben az adóelőleg megállapítása során – vagy az adóbevallás benyújtásakor. Az adókedvezménynek az adóelőlegből való igénybevételét a munkáltató felé kell jelezniük az arra jogosult édesanyáknak – olvasható a közleményben.

Indul Magyarország történetének legnagyobb otthonteremtési programja

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre