Le Pen: Magyarország sikerrel védte meg magát és kultúráját

Soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban az ideológiai nyomásgyakorlás - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét.

Modernizált Brezsnyev-doktrína

A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált. A Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.

Orbán Viktor elmondta, hogy a megbeszélésen szomorúan állapították meg, az Európai Unión belül az ideológiai nyomásgyakorlás soha nem látott méretet öltött. A migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el. A bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá alakult át – tette hozzá.

A Brezsnyev-doktrína a Szovjetunió világrendszerében azt jelentette, hogy ha valamelyik tagállam eltért a központilag megszabott ideológiától, akkor a szocialista tábor többi tagja jogosulttá vált arra, hogy beavatkozzon az érintett állam belső ügyeibe – jelentette ki. Hozzátette: kétségkívül nem mindegy, hogy mi a beavatkozás formája, hiszen a szovjet tankokkal történő beavatkozás sokkal brutálisabb, mint a jogállamisági eljárás, de ettől még beavatkozás marad.

„És ennek a Brezsnyev doktrínának a modernizált európai uniós formáját látjuk most, amelyet nemcsak Lengyelország, hanem Magyarország is naponta megtapasztal”

– fogalmazott.

Meg kell újulnia az európai jobboldalnak

Orbán Viktor közölte azt is: az európai jobboldal mindenképpen megújulásra szorul, és a Fidesz érdekelt abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás.

Magyarország a migráció kérdésében sikeresen védte meg magát és kultúráját – mondta Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke Budapesten, a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével kedden közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„A magyaroknak azt üzenem: tartsanak ki!”

A jobboldali francia politikus aláhúzta, hogy a nemzeteknek joguk van alkotmányos identitásukhoz, az Európai Unió csak olyan jogköröket gyakorolhat, amelyeket a tagállamok átruháztak rá. Le Pen kiemelte, hogy a migrációt megfelelően kell kezelni, nem lehet megengedni, hogy a bevándorlás kérdését fel lehessen használni a tagállamok ellen.

„A magyaroknak azt üzenem: tartsanak ki!”

– hangoztatta Le Pen.

A politikus világossá tette, hogy ha jövőre Franciaország köztársasági elnökévé választják, akkor támogatni fogja Orbán Viktort abban, hogy Európa „más irányt vegyen, szuverén irányba induljunk el”.

Harc a szabadságért

A politikus leszögezte: az ezeréves államoknak büszkének kell lenniük arra, amit képviselnek. Kitért arra is, hogy Magyarország történelme során mindig harcolt a szabadságért, és kiemelte ebben a magyar miniszterelnök szerepét is. Szót ejtett 1956 hőseiről is, akik emléke előtt tiszteletét is lerótta Budapesten.

„Nagyon nagyra értékeljük a szabadságot, mindazt, amit megtett Magyarország történelme egész folyamán a szabadságért. Európa története elválaszthatatlan a szabadságtól”

– fejtette ki Marine Le Pen.

A jobboldali politikus szerint az EU föderalista irányba indult el. Az uniónak már nincs arca, centralizált államként akar működni, de ezzel szemben sokszínűnek kell lenni.

„Európában nem egy nép van, hanem európai népek vannak. Mi a népeket, a népek identitását és szabadságát támogatjuk, hiszünk abban, hogy saját, nem helyettesíthető lelkületük van”

– mondta Marine Le Pen.

Nem mindegy kivel működnek együtt

„Túl sokáig voltunk bénultak, de ha cselekszünk, akkor Európa ki tud lépni bénultságából” – közölte. A Nemzeti Tömörülés vezetője nagyon fontos lépésnek nevezte a nyáron aláírt, jobboldali pártok közötti együttműködési megállapodást, amelyet „teljes szívvel támogat”. Emlékeztetett: 2014-ben pártja képviselői nem működtek együtt a Jobbikkal az Európai Parlamentben.

„Fontos megválogatni, hogy kikkel tudunk együttműködni”

– hangoztatta a politikus.

Nemzetek Európája

Le Pen arról beszélt, hogy „ellentervet” szeretne létrehozni az európai fősodorral szemben. 

„A nemzetek Európáját akarjuk, együtt akarunk működni, mindenki a saját területén, a saját határain belül, együtt, erősen”

– mondta Marine Le Pen.

(MTI)

Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre