Csak a három hónapos kislány élte túl a támadást

kislány

A heves esőzések miatt a falu lakói nem tudtak a folyón keresztül elmenekülni a fulbék fegyveresek elől. Elbújni pedig nem volt esélyük, mert lábnyomuk megmaradt a sárban.

Egy augusztusi kora reggelen 24 óra heves esőzés után érkeztek meg a fegyveres fulbék pásztorok a nigériai Maiyangába. A falu lakói hasztalan kerestek menedéket a támadók elől.

„A folyó nagyon felduzzadt” – mondta az ICC-nek a támadás egyik túlélője. „Aki a folyón keresztül próbált elmenekülni, azt elsodorta az ár.” Majd hozzátette, hogy elbújni sem volt több esélyük. „A folyópartra futottunk, hogy elrejtőzzünk, de a talaj nagyon vizes volt, a lábnyomunk benne maradt, ezért könnyű volt minket levadászni.”

Az egyik friss lábnyom egy fiatal anyához vezette a támadókat, aki három hónapos kislányával a karján rejtőzködött egy raktárban, a folyó partján.

„Hallottam, hogy a fegyveresekkel beszélget” – idézte fel az ICC-nek a biztonsági okoból meg nem nevezett forrás. „Mivel a nő nem árulta el, hol rejtőznek a férfiak, úgy döntöttek, megölik. De ő arra kérte őket, könyörüljenek a kislányán.”

A férfiak végül beleegyeztek, hogy életben hagyják a gyereket, de azt mondták az anyának, ha ők nem is ölik meg, a gyermek éhen fog halni.

„Ezután elvették a kislányt az anyjától, félrelökték, a nőt pedig lelőtték. A gyermeket otthagyták egyedül a hidegben” – mesélte a szemtanú.

A kislány öt családtagját veszítette el aznap, és így teljesen magára maradt. A lányt szerencsére később megtalálták, túlélte a támadást.

A kétszáz fulbék fegyveres öt napon keresztül folyamatos nyomás alatt tartotta a környező falvak lakóit, és összesen több mint hetven embert öltek meg.

Forrás: ICC

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre