Kiharcolták – Joguk van a lányoknak kihívóan öltözködni az egyik amerikai iskolában

öltözködés

Az öltözködésre vonatkozó szigorítások alapvetően a diáklányok védelmében kerültek bevezetésre. Az iskolatanács eredeti célja az volt, hogy megvédje a lányokat a tárgyiasítástól és a szexuális zaklatástól. A diákok mégis úgy érezték, a szigorú szabályok csorbítják a jogaikat.

Egy ontariói iskolatanács a múlt héten új szabályzatot adott ki a diákok öltözködését illetően. A változtatásra azért volt szükség, mert a korábbi szabályzat a diákok szerint elavult volt, és sértette a lányok jogait, valamint nem vette figyelembe a nem bináris identitásúakat.

A változtatást egy korábbi szabályszigoritás előzte meg a Waterdown kerületi középiskolában, amely kimondta, hogy a diákok nem jelenhetnek meg az iskolában fedetlen hassal, vállal vagy combokkal.

A szigoritást azért rendelték el, mert az utóbbi időben a rendőrség több, az iskolákhoz kapcsolódó szexuális zaklatási ügyet vizsgált.

„Ez olyan, mintha azt mondanák, mi vagyunk a hibásak” – mondta az egyik diáklány. Az iskola igazgatója azonnal bocsánatot kért a diákoktól, és elismerte, az áldozatok hibáztatása nem megoldás a problémára.

A tanárok és az iskolatanács dolgozói szerint a legfontosabb, hogy a diákok az öltözködésükkel igazán ki tudják fejezni személyiségüket, és jól érezzék magukat a bőrükben. Ennek értelmében az iskolatanács a következő szabályokat hozta meg:

  • Kötelező a nem átlátszó anyagból készült felső- és alsóruha viselete.
  • Megengedett a ruhadarabok viselése, amelyek fedetlenül hagyják a lábat, combot, vállat, hasat, a rekeszizmot, a nyakat vagy mellkast, de a mellbimbók eltakarása kötelező.
  • Viselhető az iskolában sapka vagy fejkendő, de nem megengedett az arcot eltakaró viselet.
  • Megengedett a vallási okokból viselt ruházat és fejkendő.
  • Fehérnemű nem hordható felsőruházatként.
  • A diákok nem hordhatnak semmilyen ruházatot, amely a drogokat, alkoholt, pornográfiát vagy illegális tevékenységet népszerűsít, gyűlöletet szít vagy diszkriminatív.

Forrás: Toronto.ctnews

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!