A globalisták többet áldoznak az identitásuk erősítésére, mint mi, nemzetiek

Deák-Sárosi László költő, filmesztéta, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa lett az Átalvető új főszerkesztője. Az erdélyi jobboldali közeg fontos folyóirata immár szűk harminc éve létezik, nem túlzás tehát afféle átalvető-hagyományról beszélni – amellyel természetesen a most kinevezett lapvezető sem fog szakítani. A cél „egyrészt az lesz, hogy megtartsuk és gyarapítsuk azokat az olvasókat, akik a székely, erdélyi és magyar kultúrkincs iránt fogékonyak. Másrészt valamilyen mértékben igazodnunk kell a kor kihívásaihoz is” – mondta el lapunknak Deák-Sárosi.

Az Átalvető az Erdélyi Körök Országos Szövetségének lapja, amelyet az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesülete alapított 1991-ben, Orbán László főszerkesztő irányításával. Az első ilyen egyesületeket egyébként még az 1980-as évek végén hozták létre az Erdélyből az anyaországba menekült nemzettársaink – egyszerűen azért, mert meg kívánták őrizni önazonosságukat, illetve kötődtek szűkebb pátriájukhoz. Az EKOSZ jelenleg 14 erdélyi és székely gyökerű egyesületet fog össze, amelyek hosszú évek (avagy évtizedek) óta fejtenek ki kulturális ismeretterjesztő, hagyományápoló és közösségépítő tevékenységet szerte az országban – Budapesten, Gödöllőn, Győrben, Mezőberényben, Monoron, Nagyatádon, Nagykanizsán, Pakson, Recsken, Salgótarjánban, Siófokon, Sopronban, Szegeden.

Mint megtudtuk, a negyedévente megjelenő Átalvető afféle nemzeti önismereti fórumnak is tekinthető; elsősorban azoknak szól (illetve, természetesen, a közölt anyagokat is olyan szerzők írják), akik fokozottan érdeklődnek a magyar nyelv, néprajz és történelem iránt.

– Nem feltétlenül kívánunk versenybe szállni a többi negyedévente megjelenő kulturális lappal, de indokolatlanul szerénynek sem szabad lennünk, hiszen fontos ismeretterjesztő és irodalmi írások jelennek meg folyóiratunk oldalain – fogalmazott Deák-Sárosi László. Hozzátette: – A balliberális szellemiségű folyóiratok többsége jobb helyzetben van. A globalisták ugyanis mindig többet áldoznak a saját identitásuk megerősítésére, mint mi, nemzetben és keresztény értékekben gondolkodók…

Az lap korábbi számai ingyenesen elolvashatók az EKOSZ holnapján!

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Miért fontosak számunkra a Nemzeti Régiók és a székely ősiség?

Azonnali rendszerváltásra van szükség a filmművészetben! – Deák-Sárosi László filmesztéta a Vasárnapnak

Kiemelt kép: Csíksomlyó, 2015. július 4. Résztvevõk a magyar nemzeti lobogó elõtt fényképezkednek az erdélyi Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, Csíksomlyón, az Ezer Székely Leány Napja ünnepség kezdete elõtt 2015. július 4-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre