Adventi türelmetlenségünk tehetetlenséggel párosul – Kátai Tibor a Vasárnapnak

Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy érezzük, hogy az adventtel legszentebb ünnepünkre készülünk fel. Az advent jelentése az eljövetel, a megérkezés, a boldog várakozás öröme. Megérkezni és türelemmel várakozni. Milyen egyszerűnek tűnik mindez, milyen könnyű kimondani, de milyen nehéz ezt a nyüzsgő és rohanó világunkban megvalósítani.

Elfoglalnak bennünket a hétköznapokban a feladatok, a kötelezettség, a környezetüknek való megfelelés kényszere. Amikor egy kissé lassítani kellene és szeretteink felé fordulni, bizony csak nehezen vagyunk képesek a megállásra, az odafigyelésre. Ennek talán az az oka, hogy a mindennapokban a várakozás sok-sok negatív élményekkel függ össze.

Türelmetlenséggel, tehetetlenséggel párosul, közben a nagy sürgés-forgásban oly könnyen feledkezünk meg a hozzánk legközelebb állókról, az otthon nyugalmáról, szeretteinkről, miközben lelkünk legmélyén csak erre vágyakozunk. Az adni vágyásról, az odaadásról, a másokért, szeretteinkért való tenni akarás érzéséről.

Ez a szent időszak tehát egy olyan átváltozást jelent, amely bennünk zajlik, hogy akarjuk azért, hogy időben készen álljunk arra, hogy egymás szemébe nézve, egymás kezét megszorítva valóban átéljük a közösség ünnepét, a családi békesség nyugalmát, a megváltó Jézus Krisztus érkezését, aki értünk született.

Kívánok Önöknek az adventi ünnephez sok-sok türelmet, nyugalmat és tiszta szívet, szeretteik körében eltöltött, meghitt, boldog karácsonyi ünnepeket!

Kátai Tibor
néptáncoktató, a Magyar Kultúra Lovagja


Adventi üzenetsorozatunk:

Osztie Zoltán: A szabadság nem más, mint függőségünk elfogadása

Lezsák Sándor: A pásztor, akinek társai elmentek Megváltót nézni

Borza Terézia: Az öröm erőt ad a nehézségek leküzdéséhez

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor / Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre