Megtört a csend – Mitch McConnell gratulált Joe Bidennek

Az amerikai törvényhozás felsőházi republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell kedden gratulált Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek, megtörve ezzel a november 3-i elnökválasztás kimenetelével kapcsolatos hosszú hallgatását.

Csaknem tízperces beszédében nagyrészt Donald Trump republikánus elnök érdemeit méltatta. A szenátusban tartott felszólalásában a politikus elismerte, hogy a Demokrata Párt nyerte el a Fehér Házat. Joe Bident megválasztott elnöknek nevezve és az Egyesült Államok elnökét hivatalosan megválasztó elektori testület hétfői szavazására utalva azt mondta, az elektorok meghozták döntésüket.

„Ma gratulálni szeretnék Joe Biden megválasztott elnöknek, aki sok éven át a köz szolgálatának szentelte életét” – mondta McConnell. Ugyanakkor kiemelte, hogy más eredményt remélt a november 3-i elnökválasztástól.

„Minden amerikai büszke lehet arra, hogy országunknak első ízben van megválasztott női alelnöke” – tette hozzá.

McConnell – arra hivatkozva, hogy Trumpnak joga van peres úton fellépni a választás eredményével szemben – hallgatott eddig a választás kimenetelét illetően.

Biden időközben közölte, hogy telefonon beszélt a szenátus republikánus többségének vezetőjével. Mint mondta, megállapodtak abban, hogy hamarosan találkoznak.

„Míg nagyon sok mindenben eltér a véleményünk, vannak kérdések, amelyekben együtt tudunk dolgozni. Megállapodtunk abban, hogy inkább előbb, mint utóbb találkozzunk”

– jelentette ki Biden újságíróknak nyilatkozva.

A Reuters hírügynökség egyébként jól értesült forrásaira hivatkozva közölte, hogy Biden volt riválisát, Pete Buttigieg korábbi demokrata elnökjelölt-aspiránst jelöli leendő közlekedési miniszterének. A hírügynökség emellett úgy tudja, Deb Haaland kongresszusi képviselőt favorizálja a belügyminisztérium élére, aki ezáltal az első amerikai őslakos származású nő lenne, aki egy tárca élére kerül.

Az elektorok hétfőn 306-232 arányban voksoltak Joe Biden demokrata politikusra, megerősítve ezzel a november 3-i választás eredményét.

Kayleigh McEnany Fehér Házi szóvivő kedden újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Trump továbbra is jogi úton vitatja a választás eredményét.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Mitch McConnell, az amerikai törvényhozás felsőházi republikánus többségének vezetője sajtótájékoztatót tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. december 15-én. MTI/EPA/Reuters/Tom Brenner

Iratkozzon fel hírlevelünkre