Borza Terézia: Az öröm erőt ad a nehézségek leküzdéséhez

Öten lettünk testvérek, azokban a nehéz 50-es években… Szüleinktől megtanultuk az apró dolgok örömét, a kicsi megbecsülését. Minden apróságot öt felé osztottunk, de mégsem volt hiányérzetünk. Talán azért nem szeretem a mai napig sem a pazarló életet. Szeretek én is mindent észszerűen beosztani, s mindenért megdolgozni.

Megtanultam, hogy csak azt becsüli meg az ember, amiért valamit tett, a könnyen szerzett javak könnyen el is mennek – ezt tanítottam a saját gyermekeimnek én is.

Emlékszem a gyermekkori karácsonyaimra, hogy milyen nagy örömmel készülődtünk. Adventi koszorút saját magunk csináltunk, nagyon figyelve arra, hogy három lila gyertyának és egy rózsaszínnek kell lennie, mert a harmadik heti rózsaszín a remény színe. Akkor tudtuk, hogy hamarosan eljön a karácsonyi szeretet-fény! 

Mindegyikünk saját kezűleg készített ajándékot.

Akkor én kis rajzokat, vattával ragasztott havas képeket készítettem és eldugtam, hogy előre senki meg ne lássa. Volt mindenkinek egy kis papírból kivágott ingecskéje, amire a jó cselekedeteket gyűjtöttük nagy örömmel, s ha diót pucoltunk, vagy segítettünk sütni-főzni, kértük érte a papír „felhajtást”, az ingecske bevágott fülecskéiből. Versenyeztünk, hogy kinek lesz több felhajtása, s így díszesebb az ingecskéje, amit aztán sorba állva, énekelve a Mennyből az angyalt, vittünk be szenteste a karácsonyfa alatti jászolhoz. Sok szép karácsonyi éneket énekelünk még ma is, amikor együtt ünneplünk, imádkozunk azokért, akik már nem lehetnek mellettünk.

A gyermekkori élmények meghatározták az egész életemet, megadták alkotóművésszé válásom irányát.

Ekkor tanultam meg, hogy ha az ember valamit örömmel tesz, akkor azzal örömet is ad a másik embernek. Az öröm erőt ad a nehézségek leküzdéséhez, a szomorúság túléléséhez, a reményhez, a jövőbe vetett hithez. Az a legszebb dolog, hogy az emberélet háromnegyedén túl már mondhatom, hogy sok szépet és jót magamba szívhattam, s elégedett lehetek a jó Istentől kapott életemmel és a Tőle kapott talentumokkal.

Borza Teréz
Ferenczy Noémi-díjas porcelán-szobrászművész

 

Adventi üzenetsorozatunk korábbi gyöngyszemeit ide kattintva olvashatja. Néhány cikk ízelítőül:

Bese Gergő: Mondjunk nemet a fogyasztói társadalom elvárásaira!

Bogár László: Talán legbelül még él a karácsony

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre