Bese Gergő: Mondjunk nemet a fogyasztói társadalom elvárásaira!

„Jöjjetek, menjünk fel az Úr hegyére, Jákob Istenének házához! Hadd tanítson minket útjaira, hogy az ő ösvényein járjunk!” – Izajás próféta könyvének soraival indítom gondolataimat, mely adventi utazásunk vezérfonala is lehet. Az Úr ösvényein járjunk, hogy célba találjunk. De mi a cél? Túlélni adventet és végigszenvedni karácsony ünnepét, vagy lelkileg felkészülni Jézus születésére? Szerintem az olvasók többsége az utóbbira vágyik, de csak kevésnek sikerül mindezt megvalósítani…

A próféta újra útra indít bennünket, hogy a készület idején napról napra egyre közelebb kerüljünk Betlehem csodájához.

A hétköznapi szürkeséget felváltja a várakozás lila színe. A megszokottá vált cselekedetek most új értelmet nyernek. Nagyobb odafigyeléssel vagyunk egymás iránt, adakozóbbá válunk, többet imádkozunk, a szertartásokon lélekben is jelen vagyunk. Összességében úgy is fogalmazhatnék: megnyitjuk a szívünket.

Szükségünk van adventre! Belsőnk sötétségét a nappal fénye váltja fel. A fény, mely életet hoz, mely reményt gyújt. Olyan időszak ez, mint a hosszú, rideg tél után érkező tavasz. Áthatja a meleg a teremtett világot és megindul az élet.

Az üdvösség hírnöke közelebb van, mint gondolnánk.

Már tudjuk, hogy az égen megjelenik a különös csillag, felkerekedünk és a három királyokhoz hasonlóan Júdea felé vesszük az irányt. Az út azonban nem lesz akadályoktól mentes, számos földi hívság akar eltéríteni a céltól, lehet az Black Friday, adventi vásár, nagy leárazások, év végi rohanás, vásárlás és vásárlás.

Az éberségre ezért nagy szükségünk van, hiszen minőségi ünnepet szeretnénk, melyben a legelső helyen a születendő gyermek áll. Ha lecseréljük őt, akkor a vágyott fény és melegség idén sem köszönt be karácsonykor az életünkbe.

A 2020-as adventi készületünkben mondjunk nemet a fogyasztói társadalom elvárásaira, ne tegyük tönkre a várakozásunkat és karácsony ünnepét!

 

Bese Gergő
római katolikus pap

 

Adventi üzenetsorozatunk korábbi gyöngyszemeit ide kattintva olvashatja. Néhány cikk ízelítőül:

Tampu-Ababei József: Azért vagyunk, hogy boldogak legyünk!

Bogár László: Talán legbelül még él a karácsony

 

Kiemelt kép: Ficsor Márton.

Iratkozzon fel hírlevelünkre