Marton Zsolt: A természetes családban kibontakozó életet pártoljuk

„Úgy akarom szeretni a családokat, mint Krisztus” címmel Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MKPK Családbizottsága elnöke első alkalommal jelentetett meg pasztorációs körlevelet. Az új családreferens elődje szavait idézi: „Ma már egy egészen új világ van születőben az életet, a családot, a személyt illetően. Nagy éberségre, sok-sok erőbefektetésre van szükség ahhoz, hogy határozottan védeni tudjuk azt, amit valóban védenünk kell.”

Bíró László püspök utódaként, Marton Zsolt váci megyéspüspök látja el a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia családpasztorációs feladatait. A családokhoz intézett első körlevelében szolgálatának irányait is felvázolta. Üzenetében kiemelte, hogy arra szeretné buzdítani a családokat, hogy az egész világ előtt bátran álljanak ki a krisztusi út mellett.

Ennek a kiállásnak, a családreferens püspök szerint, mindig aktuális hivatása van az életvédelem, a házasságra készülés, a házasság és a család területén. Marton Zsolt ezt elődje utolsó üzenetével támasztotta alá: „Ma már egy egészen új világ van születőben az életet, a családot, a személyt illetően. Nagy éberségre, sok-sok erőbefektetésre van szükség ahhoz, hogy határozottan védeni tudjuk azt, amit valóban védenünk kell”. 

A családokért felelős katolikus főpásztor aláhúzta, hogy

az egyház a természetes családban kibontakozó életet pártolja és védelmezi a fogantatás pillanatától kezdve a természetes befejeződéséig.

A meglévő értékekre egy új pasztorációs modellt kell felépíteni: a Szentlélek segítségével és az egyház tanítása alapján, amely válasz lehet a mai kor kihívásaira.

Nekünk mindig az evangéliumot kell hirdetni agresszivitás nélkül – Marton Zsolt püspök a Vasárnapnak

Ebben a felvázolt küzdelemben Marton Zsolt Szent II. János Pál pápa Familiaris consortio (A családi közösség) kezdetű apostoli buzdításának iránymutatásaira kíván támaszkodni elsőként. Az említett pápai dokumentum rendkívüli mélységű öröksége a test teológiája, amely

irányt mutat a házasságra készülők, a házasságban és családban élők számára a mai átszexualizált korban.

A családreferens püspök körlevelében rámutatott: az egyház segíteni akarja a családi életet. Ennek megvalósulása érdekében, a tanítás igazságával, kereteket teremt, szabályokat ad. Az egyház biztonságot és boldogságot adó közösség az élet kibontakoztatására, ahol Krisztus szeretettörvénye az összetartó erő.

A jó törvények teremtik meg a biztonságos környezetet a boldog élethez. Mint írta, családreferens püspökként Krisztusnak az egyház által adott örömét és megtartó erejét szeretné képviselni családjaink és minden jó szándékú embertársunk felé.

Marton Zsolt püspök: Jézus Krisztus királysága a szeretet hatalma

„Mélységesen egyetértek családreferens elődöm következő megnyilatkozásával: »Szellemi harcban állunk, ezért fogadjuk szívünkbe a családok nagy pápájának, Szent II. János Pál pápának szavát:

Elkötelezettségre és imádságra van szükség korunkban az egyik legveszélyeztetettebb intézmény, a család, a társadalom alapsejtje érdekében, mert elméletileg és gyakorlatilag egyre erősebben támadják a bomlasztó erők«

idézte Marton Zsolt Bíró László püspök szavait.

Az emberi személynek kijáró egyházi irgalomról, ám a bűnös tett elutasításáról szólva, az MKPK Családbizottságának elnöke egyértelműen fogalmaz: „Irgalommal és szeretettel fordulunk minden embertársunk felé, azok felé is, akik másként gondolkodnak a családról mint mi, akik teljes hűséggel követjük az egyház tanítását.”

 

Forrás: vaciegyhazmegye.hu

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Székely János: Ne kényszerítsék arra a társadalmat, hogy házasságnak kelljen nevezni az azonos neműek együttélését!

Az emberközpontú világ Isten nélkül embertelenné válik

Kiemelt kép: Gável András/Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre