Tunéziában is a jogi életben maradásért küzdenek a keresztények

Tunéziából mostanáig nem sok hír érkezett, pedig a keresztények – és úgy en bloc a vallási kisebbség(ek) – helyzete hasonlóan nehéz, mint a többi észak-afrikai vagy közel-keleti országban.

Az arab-muszlim országokban a keresztényeket számos formában diszkriminálják – többnyire csupán másodrendű állampolgároknak tekintik őket, nem biztosítják számukra az alapvető jogokat, illetve a munkaerőpiacon is jelentős hátránnyal indulnak.

A Kairói Emberi Jogi Tanulmányok Intézete (CIHRS) új jelentésében rámutatott, hogy a tunéziai vallási kisebbségek régóta húzódó harcot vívnak – közel eredménytelenül – a kormánnyal a teljes körű jogi elfogadtatásért. A csekélyebb jelentőségű sikerek ellenére a kisebbségek számára a mai napig „nem biztosítják a teljes állampolgárságot, a társadalom pedig megbélyegzi őket”.

A kairói jelentés szerzői leírják, hogy a tunéziai rendszer szemében a katolikus hit és vallás már „felkerült a térképre”, a protestánsokkal azonban továbbra sem tud mit kezdeni.

Mindezek ellenére Tunézia még az egyik legnyitottabb országnak számít a térségben, bár kétségtelen, hogy jogalkotásában erősen hajlik az iszlám felé…

 

Kiemelt képünkön tunéziai beduin férfiak láthatók (Forrás: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre