Őrizetbe vették a székelyudvarhelyi kórház menedzserét és két munkatársát

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették a székelyudvarhelyi kórház menedzserét és két munkatársát - közölte pénteken a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A brassói korrupcióellenes ügyészek csütörtökön tartottak házkutatást a székelyudvarhelyi városi kórházban, egy brassói kórházban, valamint egy beszállító cég székházában és a közbeszerzésekben illetékes személyek lakásain, összesen 22 helyszínen.

A vizsgálat nyomán tizenkét személy őrizetbe vételét rendelték el. Közöttük van a székelyudvarhelyi kórház menedzsere, közbeszerzési referense és raktárosa is.

Az ügyészségi közlemény szerint L. A. menedzser és munkatársai többrendbeli hivatali visszaélést követtek el, és csúszópénzt fogadtak el egy cégtől, amely idén április és december között nem megfelelő minőségű, túlárazott orvosi eszközöket szállított a kórháznak, úgy hogy az eszközök egy részére nem is volt szükség.

Az ügyészek szerint a kórházmenedzser tízezer euró (3,6 millió forint) csúszópénzt fogadott el, és megállapodott a beszállítóval, hogy a cég a szerződések értékének a 20 százalékát (mintegy 89 ezer eurót/32 millió forintot) visszafizeti neki. A menedzser munkatársai által elfogadott javak értékét az ügyészek egyelőre nem összegszerűsítették.

A székelyudvarhelyi kórház a járvány kezdete óta koronavírusos esetekre szakosodott, egy ideig a székelyföldi Hargita megye valamennyi koronavírusos betegét ebben a kórházban ápolták.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön rokonok várakoznak a székelyudvarhelyi városi kórház előtt 2013. január 29-én. MTI Fotó: Haáz Sándor

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre