Orbán: ragaszkodunk az uniós gazdasági és politikai kérdések különválasztásához

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós költségvetés, valamint a helyreállítási alap gazdasági kérdését külön kell választani a politikai vitákat eredményező jogállamisági rendelettől - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Minden nehézség nélkül el tudjuk fogadni gyorsan a költségvetést és a gazdasági helyreállítási alapot, és a politikai vitákat eredményező rendeletet, amit jogállamisági rendeletnek hívnak, tegyük félre, vitassuk meg később” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy Magyarország és Lengyelország erről állapodott meg.

A miniszterelnökök által aláírt magyar-lengyel megállapodás szerint a két kormány azonos álláspontot fog képviselni a vitán, és egyik ország sem fogad el olyan álláspontot, amelyet a másik nem fogad el – közölte Orbán Viktor.

„Nekünk ez a megoldás, hogy valami nyilatkozatot hozzáfűznek – mint a tacepaóra rajzszöggel feltűznek valami kis emlékeztetőt -, nem fog menni. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell választani” – jelentette ki, reagálva arra, hogy csütörtök esti hírek szerint Varsó kész elállni a vétótól, ha az unió vezetői elfogadnak egy magyarázó nyilatkozatot.

Az EU 34 millió migránsnak akar lakást, szociális segélyt, állampolgárságot, szavazati jogot adni, ami „maga a Soros-terv”.

„Ha 34 millió embernek a baloldaliak Európában szavazati jogot adnak, akkor hosszú időn keresztül számíthatnak arra, hogy az ő szavazatukat és támogatásukat élvezik” – hívta fel a figyelmet.

A kormányfő úgy fogalmazott: a magyar baloldal szintén azon töri fejét, hogy a „Soros-tervet” Magyarországon is végrehajtja, vagyis behozná a migránsokat, akik aztán rájuk szavaznának.

Nem szabad engedni, hogy Magyarországot átalakítsák – hangoztatta Orbán Viktor.

Mielőbb és minél megbízhatóbb vakcinákat kell felkínálni az embereknek

Minél gyorsabban és minél megbízhatóbb koronavírus elleni vakcinákat kell felkínálni az embereknek, „ebben nem akadályozhat meg bennünket politikai megfontolás”, ezért Keleten és Nyugaton is tárgyalni kell.

Brüsszelnek lekevertek egy nagy pofont – így kommentálta Orbán Viktor, hogy az EU-ból kilépett Nagy-Britannia tömeges oltásba kezd azzal a vakcinával – a Pfizer/BioNTech-oltóanyaggal -, amelyet az EU is megrendelt.

„Aki kilépett, saját úton jár, saját megoldást keres, hamarabb tudja megvédeni a polgárai egészségét, életét, mint mi, akik bennmaradtunk” – fogalmazott.

A december 11-ig hatályos magyar korlátozásokat követő intézkedésekről a miniszterelnök elmondta: az operatív törzs hétfő reggeli ülésén születnek meg a döntések, de jelezte, az már az első megbeszéléseken kiderült, hogy a tudósok, orvosok mereven elleneznek mindenfajta nagyobb lélegzetű enyhítést.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre