Jövőre már katolikus kiadványok is szerepelnek a tankönyvlistán

A jövő évtől katolikus kiadású történelem-, irodalom- és magyar nyelv-tankönyvek is szerepelek a tankönyvlistán - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a testület téli tanácskozása után.

Tóth Tamás, az MKPK titkára tájékoztatása szerint a 2017-ben kezdett tananyagfejlesztés szakmai felelőse a Katolikus Pedagógiai Intézet, az elsőként elkészítendő könyvekről a püspökök testülete döntött; 2021-ben a 9-től 12-ik évfolyam számára összeállított irodalom-, magyar nyelv- és történelem tankönyvek, irodalom szöveggyűjtemény és tanári módszertani segédanyag jelenik meg.

A koncepciót egyházi emberek, szerkesztők és szerzők dolgozták ki. A tankönyvírói munkát közösen végezték a szakterület elismert képviselői és gyakorló pedagógusok – mondta.

„A cél az volt, hogy a tankönyveket egységes értékrend mentén, szakmai igényesség jellemezze, olyan tudáselemekkel kibővítve, amelyek eddig kisebb hangsúllyal jelentek meg a tankönyvekben” – fogalmazott.

Hozzátette:

az irodalomtankönyvbe számos tanulást segítő elemet építettek bele, vannak továbbá olyan leckék, amelyek egy-egy irodalmi motívum különböző korokban való megjelenését, értelmezését mutatják be, a szöveggyűjteményben pedig a később keletkezett „párbeszédszövegek” is megjelennek.

A nyelvtankönyvben infografikák segítik a sok példával, gyakorlattal támogatott élményalapú tanulást. A tankönyvben szerepelnek bibliai szövegek és bemutatják azok nyelvi továbbélését is.

A történelemtankönyvben fontosak a folyamatok megértését szolgáló grafikák, a tanulást támogató összegzések és az egy-egy témához kötődő, máig ható kérdések megjelenése – fűzte hozzá Tóth Tamás.

Az MKPK tájékoztatása szerint a testület téli rendes tanácskozásán meghallgatták Marton Zsolt váci megyés püspök beszámolóját a Váci Egyházmegyében működő állandó diakónusképzésről. A kétéves képzésre az ország egész terültéről és a határon túlról is várják a jelentkezőket.

A konferencia döntött arról, hogy Apor Vilmos-díjat adományoz Radnai Jenőnek, amellyel elismeri a Magyar Katolikus Családegyesület munkatársaként a családpasztoráció területén végzett több évtizedes munkásságát.

A testület Pro Paedagogia Christiana-díjjal tüntette ki Grolyóné Szabó Évát, a Katolikus Pedagógiai Intézet korábbi munkatársát és Pro Cultura Christiana-díjat ítélt oda Orient Enikő textilművésznek a katolikus kultúra továbbadásában végzett kimagasló munkásságáért.

A tájékoztatás szerint jövőre január 17-től 24-ig rendezik meg az ökumenikus imahetet. Az országos nyitó istentiszteletet január 17-én, vasárnap este tartják a budapesti Szent István-bazilikában.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MKPK

Iratkozzon fel hírlevelünkre