Ne kizárás legyen politikai vita helyett

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a néppárti frakcióból történő kizárási indítványban szereplő valótlan állításokat visszautasítja, a javaslatot indokolatlannak, megalapozatlannak és felelőtlennek tartja.

A politikus az Európai Néppárt (EPP) frakciótagjainak címzett levelében azt írta: a magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúja után felmerült vádakat – amelyek szerint az EPP frakcióvezetőjét a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlította volna – azonnal tisztázta a Manfred Webernek az interjút követő napon küldött levelében. Abban úgy fogalmazott, „természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt” – idézte fel. Hozzátette: telefonbeszélgetésük alkalmával meggyőződött róla, hogy a frakcióvezető a bocsánatkérést tudomásul vette.

Deutsch Tamás közölte: egyes néppárti képviselők az interjúról szóló sajtótudósításokra hivatkozva ismételten a Fidesz azonnali kizárását követelték az Európai Néppártból, Othmar Karas képviselő pedig úgy fogalmazott, hogy „Deutsch vagy kérjen bocsánatot, vagy távozzon”. A bocsánatkérés megtörtént, de Othmar Karas kezdeményezést indított a kizárására a frakcióból – írta.

A képviselő hangsúlyozta:

az említett interjú senki személye ellen nem irányult, hanem egy olyan eljárás kritikáját adta, amely semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik, és a jogbiztonságot sem szolgálja. Arra mutatott rá, hogy nem ért egyet azzal a jogállami feltételrendszerrel, amely azokra az időkre emlékeztet, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor, bárkit, bármiért meg lehetett büntetni.

Kiemelte: nem az új mechanizmus mellett érvelő személyek és nem a jogállamiság elve az, ami a politikai önkényre emlékeztet, hanem az a konkrét mechanizmus, amelyről az Európai Parlament és a Tanács előzetes politikai megállapodása rendelkezik.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy szomorúsággal tölti el az Európai Néppártban szokássá vált gyakorlat, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket.

Nem szabad egy demokratikus politikai közösségen belül meglévő véleménykülönbségeket a kommunista állampártéhoz hasonló módszerekkel „kezelni” – fűzte hozzá.

Deutsch Tamás emlékeztetett: tavasszal az EPP-frakció 15 nemzeti delegációja a Fidesz-KDNP delegáció frakcióból való kizárását követelte olyan, a magyar járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban terjesztett „abszurd híresztelések” alapján, amelyekről utóbb egytől egyig bebizonyosodott, hogy hamisak. Ennek ellenére sem bocsánatkérésre, sem a kizárási indítvány visszavonására nem került sor

– mutatott rá.

Úgy vélte, visszás az a kettős mércét alkalmazó eljárás is, hogy miközben őt, mint fideszes politikust egy konkrét intézkedést érintő kritikus kijelentése miatt kizárással fenyegetik, a Néppárton belülről érkező, a Fidesszel és annak vezetőivel szemben megfogalmazott legdurvább személyeskedő sértések és rágalmak büntetlenek maradnak.

Megjegyezte: az is fontos körülmény, hogy a napokban zajlik a decemberi uniós csúcs előkészítése.

A Fidesz-KDNP delegáció vezetőjeként a kizárásával való fenyegetés már önmagában is azt a nemkívánatos látszatot kelti, hogy az EPP-frakció ilyen módon kíván nyomást gyakorolni az MFF/NGEU-megállapodás megvétózását kilátásba helyező magyar kormányra

– írta a politikus.

 

(MTI)

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Deutsch: A kizárási kezdeményezés kimeríti a politikai családon belüli erőszak fogalmát

Kiemelt képünkön Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője látható az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd