Deutsch: A kizárási kezdeményezés kimeríti a politikai családon belüli erőszak fogalmát

A magyar politikus a jogállamisági mechanizmus melletti kiállást a Gestapo és a sztálini diktatúra módszereihez hasonlította

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő közleményében elutasította az EP néppárti frakciójából való kizárását célzó kezdeményezést. A képviselő azután adta ki közleményét, hogy Othmar Karas néppárti EP-képviselő szerdán kizárást kezdeményezte az Európai Néppárt (EPP) uniós parlamenti frakciójából. Az osztrák EP-képviselő véleménye szerint ugyanis sértő a magyar politikus azon nemrégiben tett kijelentése, amely párhuzamba állítja az EP néppárti frakciójának ésa frakció vezetőjének, Manfred Webernek a jogállamisági mechanizmus melletti kiállását a Gestapo és a sztálini diktatúra módszereivel. Karas kezdeményezését a frakció 184 tagjából 31-en támogatták.

Deutsch Tamás közleményében úgy fogalmazott: „harminc évvel ezelőtt a kommunisták Prágában bezártak, most pedig Brüsszelben egyesek kizárnának. Ilyen, ha az ember kiáll a szabadságért és a hazájáért”. Kiemelte, a kizárási kezdeményezés kimeríti a politikai családon belüli erőszak fogalmát.

„Az ellenem irányuló támadás valójában Brüsszel bosszúja a jogállamiságinak mondott mechanizmus magyar és lengyel elutasítása miatt” – fogalmazott. Kijelentette: az akció pontosan megmutatja, miért is kell minden eszközzel elutasítani a készülő „jogállamisági büntetőmechanizmust”. Ugyanezt akarják majd csinálni Magyarország ellen: mondvacsinált okok alapján akarnak büntetni – emelte ki.

Szavai szerint a kettős mérce alkalmazásának „tankönyvi esete” a politikai akció, hiszen tavasszal Donald Tusk, a pártcsalád elnöke volt az, aki személyében és durván megtámadta Orbán Viktort, amikor egyenesen lenácizta a magyar kormányfőt.

Mint emlékeztetett, a kizárását kezdeményezők közül akkor senki nem emelt szót a néppárt elnökének „sokkoló és szégyenteljes” megnyilatkozása ellen, most viszont politikai retorzióval fenyegetik, mikor – mint mondta – mindenfajta személyeskedés nélkül, egy gondolkodásmód kritikáját fogalmazta meg.

„A kezdeményezők fanyar humorára vall, hogy a kizárási javaslatukban a szólásszabadságról beszélnek, miközben éppen azért akarnak megbüntetni engem, mert szabadon elmondtam a véleményemet” – tette hozzá Deutsch Tamás.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/Koszticsák Szilárd