Így viseld a maszkot, ha vásárolni mész

Egyre többen indulnak karácsonyi ajándékvásárló körútra. Idén különösen fontos, hogy csak a legnélkülözhetetlenebb cikkeket, árukat vásároljuk meg személyesen, boltlátogatások a pandémia alatt ugyanis nem veszélytelenek. Kiemelten fontos, hogy helyesen használjuk védőfelszereléseinket, maszkjainkat, és figyelembe vegyük, hogy semmi nem helyettesíti a gyakori és rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést és a távolságtartást.

Sebészeti maszkok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sebészeti maszkok egyszer használatosak! Felhasználhatósági időtartamuk legfeljebb 3-4 óra, ezen túl a kilélegzett vízpára miatt anyaga átnedvesedik, és ezzel a maszk csak a kórokozók forrásának tekinthető. A sebészeti maszk védőfunkciói tehát erősen korlátozottak, cseréljük azokat gyakran, naponta többször is. Ami nagyon fontos, hogy valóban csak egyszer használjuk – ezért nevezik egyszer használatos maszknak. A „jó lesz még valamire” mentalitásunkat most felejtsük el, a maszkot dobjuk a kukába és utána szappanos kézzel mossuk tisztára a kezünket.

Elhasználódott maszkokat semmiképpen ne hordjunk.

Száradó varrott maszkok. (Forrás: Pixabay.com)

Varrott maszkok

A házi készítésű maszkok elég sokfélék és közel hasonló hatékonysággal bírnak, mint a sebészeti maszkok. A textil alatt és felett is beáramlik a levegő, tehát fontos lenne, hogy ezekben a varrott maszkokban is legyen egy vékony fémdrót az orrgyök vonalában, mellyel az orra tudjuk igazítani maszkunkat. Fontos, hogy a maszk az orrot és a szájat egyaránt befedje. A házilag készült maszkok a legjobb, ha 100% pamutból készülnek, így mosással és vasalással fertőtleníthetőek. Tisztításukról rendszeresen gondoskodni kell.

FFP maszkok

2020 második felétől egyre népszerűbbek itthon is az FFP-maszkok, melyek viselése némiképpen eltér a más maszkokétól. A gumipántokkal rögzíthető maszkot szintén tiszta kézzel kell felhelyezni és a drótot gondosan az orrhoz kell igazítani. Az FFP-maszkokat 8-12 óráig lehet használni, azonban kevesen tudják, hogy használat után ezeket is el kell dobni, tovább nem használhatóak. A maszkok megigazítására, levételére minden esetben nagy gondot kell fordítani, kifejezetten így van az FFP maszkok esetében is: a belső részéhez szigorúan tilos hozzáérni.

A karácsonyi vásárlás során azonban nem csak a maszkhasználatra, hanem a kézfertőtlenítésre és a távolságtartásra is ügyelni kell, ezek együttesen képesek csökkenteni a fertőződés valószínűségét.

 

Forrás: Semmelweis.hu

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre