Kacagtunk: ünnepi pajzánság, női Mikulás

Szerencsére a keresztény hitnek és híveinek kikezdhetetlen a humorérzéke. Ez dicséretes, különösképp annak fényében, hogy létezik olyan hitféleség, amelynek ünnepi jelképeivel nem illik tréfálkozni. Sem Európában, sem Amerikában.

Belga testvéreinknél – a festői Oudenburg városában – nem igazán jött össze a házilag eszkábált karácsonyi fénydekor. Sajnos a végeredmény leginkább egy derekas méretű örömszerző eszközhöz hasonlít. Ezt sem a készítők, sem pedig a szemlélődő tömeg nem vitatja.

A keresztény híveket leszámítva sokan röhögnek a produkción – beleértve a kitűnő Anthony Dumarey urat is, aki per pillanat Oudenburg polgármestere.

Mint kiderült, semmi szándékosság nem volt a félresikerülésben, de ha már ilyen jókat kacagnak az emberek, hát maradjon. Möszjő Dumarey ezen felül még azért sem bánja az aktust, mert így legalább ország-világ megismeri az általa vezetett várost. Meg.

Minekutána ilyen mulatságos egyházi tréningben részesültünk az egyik oldalról, jó lenne, ha azokat is mulattatnák kicsit, akik nem igazán vihogtak az adventi vibrátor-kollekción. A tréfás lehetőségek tárházából inkább válasszon a nyájas olvasó fantáziája…

Becsszó, nem Oudenburgról, ám valahogy eszembe jutott az atlanti kezdeményezés, miszerint itt az ideje a női mikulások megjelenésének. Büszke vagyok rá, hogy nekem ez már akkor beugrott, amikor valamelyik múltbeli Eurovíziló Dalfesztiválon megjelent az osztrák szakállas nő – vagy mi. Meg is nyerte. Istenem, de szép is volt… Emlékeznek, ugye? Neki ugyan fekete volt a szakálla, de ez pusztán hidrogén-peroxid kérdése, ha már nőimikulásnak levés a feladat.

És ki sem merem mondani, de ma már azt a változatot is illik nagyon komolyan megfontolni, hogy az illető mikulásnő néger legyen. Nem viccelek. Sajnos az ötlet gazdái sem.

Nehéz dolgunk lesz itt Magyarországon, legalábbis fix, hogy

meg-megbicsaklik majd a szomszéd Lacika hangja, midőn a hozzájuk becsöngető szakállas Whoopi Goldbergnek énekeli a hullapelyhest.

Ez az idei ötlettermés. Jövőre talán megjelennek majd a szivárványszínű mikulások is, így ekkortól már teljesen felesleges lesz azon vitatkozni, hogy a Szent Miklóst utánzó utódok férfiak vagy nők legyenek. Megnyugodhatunk. Békében.

Mészáros József

A szerző további írásai itt érhetők el

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Össztűz Szent II. János Pálra

Örömhír! – kilenc éve velünk a Demokratikus Koalíció

Kiemelt képünk forrása: Anthony Dumarey Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre