„Számomra egyfajta misszió, hogy eljuttassam az emberekhez a magyar kultúrát”

Alig 14 évesen, 2008-ban alapította az Arany Medál-díjat Mészáros Márton azzal a céllal, hogy legyen hazánkban egy olyan kulturális közönségdíj, mely igazán hiánypótló, független és politikamentes. Az újságíróként, szerkesztőként és műfordítóként is dolgozó fiatalember missziójának tekinti, hogy minél több emberhez eljuttassa a magyar kultúrát.

 

Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, az év színésznője díjjal kitüntetett Halász Judit Kossuth-díjas színművésznő és Mészáros Márton kulturális újságíró, az elismerés alapítója az Arany Medál díjak átadási ünnepségén a budapesti Bethlen Téri Színházban 2016. december 13-án. (Fotó: MTI, Kovács Attila)

Miért alapította a díjat?

– Mindig kultúraszerető fiatal voltam, és mindig szerettem volna egy olyan hiánypótló díjat létrehozni, amely igazán a művészekről és a közönségről szól, ami nonprofit, ahol nincs szükség emelt díjas sms-ekre, telefonhívásokra, bonyolult regisztrációra. Nem akartam, hogy fix jelöltekre lehessen csak szavazni, itt mindenki maga ajánlhat jelöltet. Elindítottam egy kulturális hírblogot (Mészáros Márton blogja néven 2009-től 2014-ig működött), az ottani közönség kezdett először szavazni, ma már tízezres szavazótáborról beszélhetünk.

Miért az Arany Medál nevet kapta a díj?

– Ez csupán egy játékos elnevezés, aminek a figyelemfelkeltés a célja. Az elismerés kifejezése, mivel valójában nem medált adunk át. A díj egy szárnyas nőalakot ábrázol, hiszen sok esetben szárnyas alakkal szimbolizálják a művészeteket. Ha valaki Apollót látja meg, ám legyen, de Hekatét és Démétért is felfedezhetik benne. 

Hogyan és meddig lehet idén szavazni?

– December elsejéig az aranymedaldij@gmail.com e-mail-címen, illetve a korlátozások előtt Debrecenben az Apolló Moziban és Budapesten a Bethlen Téri Színházban szavazódobozokba is lehetett dobni a voksokat. Szép számmal gyűltek ott is a szavazatok. Sajnálattal vegyes megértéssel vettem tudomásul, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt járványügyi intézkedések értelmében november 11-től tilos a szabadidős létesítmények használata, beleértve a mozikat és a színházakat is. 

Milyen kategóriákban voksolhatunk?

– Hat kategóriában lehet szavazni, amelyeket az e-mailben fel kell tüntetni, de ha valaki csak egy kategóriában szeretne, az is lehetséges. Ez a hat kategória: az életműdíj, az év írója, az év színésze, az év színésznője, az év filmrendezője és a legígéretesebb fiatal tehetség. Az életműdíj és a legígéretesebb fiatal tehetség mezőnyét leszámítva olyan művészekre lehet szavazni, akik magyar nyelven alkotnak, és akiknek idén mutatták be új munkájukat. Facebook-oldalunkon mindent információt közreadunk.

Hogyan zajlik majd a díjátadó?

– December 15-én lett volna, az említett erzsébetvárosi Bethlen Téri Színházban, állandó díjátadási helyszínünkön. Az előző években 65-70 vendégünk volt, idén a pandémia miatt 33 főre terveztük, de úgy tűnik, ez sem valósulhat meg. A színház vezetősége időközben több csapat felvételről és streamelésről szóló ajánlatát begyűjtötte és felkészültek arra, hogy adott esetben közvetítéssel pótolják az előadásaikat, de úgy döntöttem: rendkívüli módon 2021-re halasztom a díjátadót. Nem titok, hogy

nem igazán hiszek az online-ban, szerintem a digitális átállás nem pótolhat egy emlékezetes, sokszínű színpadi műsort és összejövetelt.

A díj politikasemleges. Hogyan sikerül ezt megvalósítani?

– Minket sem a politikai, sem a felekezeti hovatartozás nem érdekel, az Arany Medál-díj tényleg csak a kultúráról szól. Budapest VII. kerülete, Erzsébetváros Önkormányzata politikától függetlenül támogatja a díjátadást egy jelképes támogatási összeggel – ez így volt a kerület előző vezetése alatt is. Kiadók, borászatok, magánvállalkozók is támogatnak minket könyvekkel, borfelajánlásokkal vagy pénzösszeggel.

Milyen visszajelzéseket kap a díjazottak részéről? Mit jelent számukra ez az elismerés?

– Nagyon sok pozitív visszajelzést, méltató köszönetnyilvánítást kapok. Mindenféle életkorú díjazottunk van; a 18 éves Herr Szilvia volt a legfiatalabb, Csernus Mariann pedig – 90 évesen – a legidősebb. Számtalan esetben láttam, hogy a közösségi oldalukra is büszkén feltették a díjátadón készült fotókat, videókat, híradásokat, és érezhető volt, hogy tényleg szívből, őszintén fogalmazták meg gondolataikat. Mindig azt érzem, hogy sok erőt ad nekik az Arany Medál-díj. A művészeknek kétségkívül fontos a közönség visszajelzése. A legígéretesebb fiatal tehetség díjat általában olyan fiatal művészek kapják, akik alig néhány éve léptek a pályára színművészként. Herr Szilvia vagy László Panna elsőfilmesként kapták meg az elismerést. A huszon-harmincéves elismertek mindig hangsúlyozták:

rengeteget jelent számukra, hogy egy közönségdíjjal indíthatják pályájukat.

Mit jelent az Ön számára ez a díj, és miért tartja fontosnak, hogy legyenek ilyen elismerések?

– Akármilyen banálisan hangzik, én ezt a díjat a gyermekemnek tekintem. Nagyon fontos, hogy ebben a megtépázott világban a kissé értékvesztett és háttérbe – vagy talán sarokba – szorított kultúra bármely aspektusára ráirányítsuk a figyelmet. Ez is a legnagyobb küzdelmem a díjjal: kicsit mindig izgulok, hogy mi van, ha most nem lesz több  -ezer szavazónk.

Minden évben van bennem egy bizonytalanság, mert azt látom, hogy magyar filmet nem néznek tömegek.

Idén a Pesti balhé című film volt a legnézettebb, alig százezres nézőszámmal. A szépirodalom sem a legkelendőbb a piacon – a vállaltan könnyű olvasmányokkal összevetve. Nekem már csak ezért is fontos, hogy harcoljunk. Kulturális újságíróként, szerkesztőként, illetve alkalomadtán kötetek szerkesztőjeként és fordítójaként is dolgozom, számomra egyfajta misszió, hogy eljuttassam az emberekhez a magyar kultúrát. Már gyerekként is szavaztam minden filmes, színházi, irodalmi közönségdíjon. Nem csak magyaron, hanem európain és amerikain is. Talán ezért is pattant ki a fejemből a díj alapításának ötlete. Minden évben megjutalmazhatunk hat díjazottat, köztük ígéretes pályakezdőket és nagy múltú művészeket, akik

mind örömmel, meghatódva, könnyes szemmel fogadják az elismerést. Ezért érdemes ezt folytatni.

 

Mizsei Bernadett

Iratkozzon fel hírlevelünkre