Schanda: A közvetlen EU-s források elnyerése a cél

A Magyar Önkéntes Liga szervezésében háromnapos projektfejlesztési tréninget tartottak Budapesten. A képzésen civil szervezetek képviselői, vezetői, valamint önkormányzati tisztségviselők is részt vettek. Az oklevélátadón Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes tartott beszédet a résztvevőknek.

A Magyar Fejlesztési Központ munkatársai és partnerei által megtartott szakmai képzések és útmutatások betekintést engedtek az európai uniós pályázatok világába. A képzés kuriozitását az adta, hogy kiemelten foglalkozott a Magyarországon korábban kevésbé ismert, közvetlenül Brüsszelből elérhető pályázati kiírásokkal. A résztvevők megismerhették ezeket a forrásokat és megpályázásuk menetét.

A Magyar Önkéntes Liga képzése Budapesten (Fotó: Vasárnap.hu/Tóth Gábor)

A Magyar Önkéntes Liga célja, hogy a Magyar Fejlesztési Központ szakmai támogatása mellett olyan szakembereket képezzen ki, akik sikeresen elboldogulnak a pályázati részvétel ezen területén. Az akkreditált kurzus végén a résztvevők hivatalos tanúsítványt kaptak a tanfolyam elvégzéséről.

Az oklevélátadón Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes lapunknak nyilatkozva elmondta:

„Csak együtt lehetünk erősek és válhatunk a globális verseny valóban meghatározó szereplőjévé. Ez nem valósulhat meg a közép- és kelet-európai országok nélkül, tehát a mi erősödésünk a nyugatiak érdeke is”.

A képre kattintva galéria nyílik!

Léteznek olyan források is, amelyekre közvetlenül lehet pályázni Brüsszelben – jelezte a miniszterhelyettes, hozzátéve: „Ezekkel sajnos egyáltalán nem állunk olyan jól”. Elmondása szerint ennek egyik oka az, hogy

„A – mondhatni – gyarmatosító hozzáállást szinte korlátok nélkül gyakorolhatja ezekben az esetekben Brüsszel, hiszen a pályázó ilyenkor kiszolgáltatottabb. Egészen megdöbbentőek a statisztikák: a 2004 óta csatlakozott országok pályázói a forráskeret 5 százalékát, a régi tagországok 86,5 százalékát, míg a programból részesülő, unión kívüliek a keret 8,5 százalékát tudták elnyerni. Különösen azért szomorú adatok ezek, mert alapvetően a versenyképességünket nagyban befolyásoló KFI-tevékenységet érintik”. Tehát

mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar pályázók tisztességesen és igazságosan részesülhessenek a közvetlenül pályázható forrásokból is.

„A kormány ezen dolgozik a tárgyalóasztalnál Brüsszelben, de másra is szükség van. Felkészült, talpraesett, ravasz szakembereknek kell segíteniük a pályázatok folyamatát. Éppen ezért van nagy jelentőségük az olyan képzéseknek, mint amilyen a Magyar Önkéntes Liga által szervezett háromnapos tanfolyam is” – fogalmazott Schanda Tamás.

Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója az eseményen beszámolt arról, hogy a Magyar Fejlesztési Központ által kidolgozott, a közvetlen Európai Uniós források elérését elősegítő képzés minden olyan szervezet számára hasznos lehet, amely most ismerkedik a pályázás mikéntjével.

Kovács-Pifka Péter az oklevélátadón (Fotó: Tóth Gábor/Vasárnap.hu)

A mostani rendezvény egy hosszú távú képzéssorozat része, mely a Magyar Önkéntes Liga Egyesület, valamint a Magyar Fejlesztési Központ együttműködésében valósul meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre