Afrika jövője az iskolapadban dől el – így segít a Hungary Helps Program Afrikában

Afrika mai kihívása, holnap Európa válsága: oktatás és migráció a Szaharától délre címmel zajlott ma a 11. Afrika Expo Budapest megnyitója és szakmai programja a HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Szilas Ildikó, az Afrika Expo alapítója, az Utazz Afrikába Utazási Iroda ügyvezetője köszöntő beszédét követően a nyitókonferenciát megelőzően Hölvényi György a KDNP európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament Fejlesztéspolitikai Bizottságának tagja, oktatásért felelős állandó jelentéstevő, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának fejlesztéspolitikai szóvivője, és a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete vitaindító előadásában hangsúlyozta, hogy Afrika legnagyobb tőkéje, saját ifjúsága.

Hölvényi György: Afrika legnagyobb tőkéje a saját ifjúsága – 2030-ig 15 millió új tanárra van szükség Afrikában

Hölvényi György beszédében ismertette, hogy felismerték az Európai Unióban, hogy Afrikában az oktatás területén partnerségre, és nem segélyezésre van szükség, így a következő öt év során közel 8 milliárd euró áll erre a célra rendelkezésre.

Rámutatott, hogy 2030-ig Afrikában 15 millió új tanárra van szükség.

Kitért arra is, hogy a Hungary Helps Program révén, a leghatékonyabb segítségnyújtási forma, a helyben való segítségnyújtás tud megvalósulni. Mint kifejtette, e program révén negyvenkét iskolát támogatnak, vagy építenek Afrikában.

“Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan”

– fogalmazott.

Magyarország a Hungary Helps Program révén Afrikában helyben tud segítséget nyújtani az oktatás területén

Afrika mai kihívása, holnap Európa válsága: oktatás és migráció a Szaharától délre címmel zajlott ezt követően panelbeszélgetés. Gyurácz Andrea az Afrika Másként Alapítvány, alapító és auratóriumi tagja hangsúlyozta, hogy Afrikában a kitörés egyetlen módja a tanulás. Dr. Fodor Réka az Afréka Alapítvány igazgatója elmondta, a Hungary Helps program segítségével Nigériában egy négyszáz diákot befogadó iskola épül, ahol nővérnek, ápolónak tanulhatnak a diákok. Rámutatott, hogy

olyan mértékű az orvoshiány Afrikában, hogy százezer emberre jut egy orvos.

A 11. Afrika Expo nyitó beszélgetése Hölvényi Györggyel, a KDNP európai parlamenti képviselőjével.

Havi 3500 forint egy afrikai gyermeknek a tanulás lehetőségét jelenti

France Mutombo az Afrikáért Alapítvány elnöke a Fogadj Örökbe! programukról elmondta, hogy a több, mint húsz éves múltra visszatekintő alapítványuk a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasa szegénynegyedében működteti a College Othniel Általános- és Középiskolát. Az iskola tanulói különösen hátrányos helyzetű családok gyermekei, számukra az oktatás a nyomorból való kitörés lehetőségét jelenti. Havi 3500 forint egy afrikai gyermeknek a tanulás lehetőségét jelenti. A jövőt jelenti, a reményt egy emberségesebb életre.

Ismertette, hogy e program segítségével szerezhettek szakmát afrikai diákok, s lehettek később orvosok, ügyvédek, tanárok. Azt minden résztvevő hangsúlyozta, hogy nem segélyezést, hanem lehetőséget kínálnak. Befektetést a jövőbe.

“Nem halat osztunk, hanem megtanítunk halászni”

– fogalmazott Gyurácz Andrea, hozzátéve, hogy pék és varró iskolát is sikerült Afrikában létesíteniük. A beszélgetés moderátora Kovács-Pifka Péter a Hungary Helps Program vezérigazgatója is hangsúlyozta a helyben nyújtott segítség fontosságát.

A beszélgetésről a későbbiekben részletes beszámolót, és videós összefoglalót is láthatnak oldalunkon.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Iratkozzon fel hírlevelünkre