LMBTQ-csoportok jogegyenlőségére vonatkozó stratégiát mutatott be az Európai Bizottság

Vera Jourová: a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések negatív hatással vannak ezekre az emberekre.

Az Európai Bizottság az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, interszexuális és queer) - csoportok jogegyenlőségére vonatkozó stratégiát mutatott be csütörtökön. A stratégia célja a szóban forgó társadalmi réteghez tartozók diszkriminációjának felszámolása és emberi jogaik védelme.

Vera Jourová demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos a tervezetet bemutató beszédében kiemelte: az EU-ban a szexuális kisebbségekhez tartozók több mint fele még mindig nem meri nyíltan vállalni szexuális irányultságát, továbbá 43 százalékuk társadalmilag megbélyegezett, ami gyűlöletbeszédben és fizikai atrocitásokban nyilvánul meg leginkább.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések negatív hatással vannak ezekre az emberekre, mivel nincs lehetőségük, hogy elszakadjanak gyakran ellenséges környezetüktől. Kitért arra is, hogy az úgynevezett szivárványcsaládok, ahol a gyerekeket azonos nemű szülők nevelik, egyre nehezebb adminisztratív akadályokba ütköznek az EU-ban. Elismerte, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, épp ezért szükséges a szülői viszonyok kölcsönös elismeréséről szóló, határokon átnyúló jogszabály előterjesztése. Jourová nem ért egyet azzal, hogy néhány tagállam kormánya LMBTQ-csoportok jogérvényesülését ideológiának tekinti.

– Nincs szó ideológiáról, csak szeretetről és egy 21. századi Európáról

– húzta alá. Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos felszólította a nemzeti kormányokat, hogy fogadjanak el LMBTQ-stratégiákat, figyelembe véve az ezen csoportokhoz tartozó személyek sajátos egyenlőségi igényeit. A bizottság által csütörtökön elfogadott stratégia négy fő pillérre – a diszkrimináció felszámolására, az LMBTQ-csoportokhoz tartozó személyek biztonságának garantálására, a befogadó társadalmak kiépítésére és a szexuális kisebbségekhez tartozók egyenlőségével kapcsolatos figyelemfelhívásra – épül, és célzott jogi és pénzügyi intézkedéseket irányoz elő.

Javasolja továbbá, az uniós bűncselekmények listájának kiterjesztését a gyűlölet-bűncselekményekre, ideértve a homofób gyűlöletbeszédet is.

MTI

(Kiemelt képünkön: Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnöke az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. július 13-án. Fotó: MTI/EPA/Pool/Virginia Mayo)

Iratkozzon fel hírlevelünkre