Állami fenntartásból egyháziba: nőtt a keresztény felekezetek szerepvállalása

Három év alatt 27 olyan szociális intézmény került egyházi fenntartásba, amely korábban a központi kormányzat fenntartása alá tartozott - derül ki a lapunk által készített összesítésből.

Három év alatt 27 olyan szociális intézmény került egyházi fenntartásba, amely korábban a központi kormányzat fenntartása alá tartozott – derül ki a lapunk által készített összesítésből. 2010 után évekig nem történt ilyen jellegű intézményátadás, 2017-ben és az azt követő két esztendőben azonban az állam egyházi fenntartásba adott – és gondoskodásra bízott – több ilyen intézményt is. 

A keresztény egyházak hagyományosan jelentős szerepet vállalnak a közjó előmozdításában, nem csak tanításuk által, de a napi gyakorlatban is. 

Gyakran képezi közbeszéd tárgyát, hogy a felekezetek intenzíven jelen vannak az oktatás területén, rendre magas színvonalú képzést biztosítva általános iskola első osztályától a doktori képzésekig bezárólag (emellett több bölcsődét és számos óvodát is működtetve). Arról azonban ritkábban esik szó, hogy a szociális ellátórendszerben is oroszlánrészt vállalnak, elsősorban természetesen a történelmi keresztény egyházak. 

A Vasárnap.hu összegzése szerint 2017 és 2019 között összesen 9 intézményt vett át fenntartóként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (amely lapunk kiemelt partnere), a máltaiak mellett 7 szociális intézményt vállalt át az államtól a Magyarországi Evangélikus Egyház. A reformátusok sem maradtak le, sőt, a hivatalos nevén Magyarországi Református Egyház 10 intézményről gondoskodik a korábban központi fenntartású szociális ellátóhelyek közül. 

Bár a máltaiak egy katolikus lovagrend jószolgálati szervezeteként működnek, dedikáltan a Magyar Katolikus Egyház is átvett további 1 szociális intézményt. 

Összegzésünk alapján az idei évben mindezidáig nem született olyan döntés, amely hasonló intézményátadásról szólna.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Magas állami kitüntetést kapott Kozma Imre atya

Olyat adj, aminek magad is örülnél! – Hogyan adományozzunk jól?

 

Kiemelt képünkön: Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke felszenteli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felújított győri központját, mellette Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Ivanics Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke és Báthy Andrásné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli regionális ügyvezetője.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre