Képmutatás a köbön: abortuszpárti tüntetésnek zöld jelzés, a nemzeti ünnep tilos

Kizárólag autós felvonulásként tartanák meg a függetlenség napját Lengyelországban, hogy elkerüljék a járványhelyzet miatti kockázatot, de a liberális főpolgármester még így sem engedélyezi az ünneplést – adta hírül a V4Na.com. Érdekes, hogy akkor azonban nem aggódott az egészségügyi következmények miatt, amikor beállt a napokon keresztül tüntető, romboló abortuszpárti tüntetők közé...

Az alkotmánybíróság október 22-i határozatában szigorította az abortuszra vonatkozó szabályozást Lengyelországban. Ismeretes, a lengyel nők csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erőszak áldozataiként vagy vérfertőző viszonyban termékenyültek meg, illetve ha a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket.

Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester az elsők között vonult ki Varsó utcáira és állt be az abortuszpárti tüntetők mögé. A demonstrációt a lengyel ellenzék egyként támogatta, de a nők tiltakozása hamar a katolikus egyház támadásába és templomok rongálásába csapott át. Sok kritika érte azonban a demonstrálókat azért is, mert egy világjárvány közepén tartottak tömegrendezvényeket.

A V4Na.hu arról számolt be: a kritikus hangokat igazolta, hogy a tüntetések kezdete utáni ötödik napon, az addig átlagosan 13 ezerről 20 ezer fölé ugrott a napi fertőzések száma, és ez egy ideig megközelítette a 30 ezret is, azonban mostanra ismét 20 ezer körül van. Mindezidáig a főváros vezetése azonban nem sok aggodalmat fogalmazott meg a tüntetések kapcsán, és nem is tiltotta be azokat.

A lengyel Egészségügyi Minisztérium a V4NA-nak elmondta, őket is aggasztja az, ami az utcákon történik, mivel ez rendkívüli módon megnöveli a járvány terjedésének veszélyét

főleg most, amikor eleve rendkívül magas esetszámmal kell számolni. Bár az abortuszpárti tüntetések ellen nem lépett fel, a városvezetés keményen lesújtott egy másik eseményre, a függetlenség napi rendezvényre. Bár a szervezők, felismerve a kockázatokat, már korábban jelezték, hogy idén „motorizálva” tartják meg a felvonulást, vagyis nem gyalogosan vonulnak az utcára, hanem gépjárműveikből tisztelegnek az ország felszabadulásának emléke előtt, a fővárosnak ez nem volt elég.

A városháza arra hivatkozva utasította el kezdeményezésüket, hogy a gépjárművekkel történő felvonulás sok helyet foglalna el, és ahhoz külön engedélyre van szükség a közlekedésért felelős hivataltól. Ez pedig legalább 30 napos procedúra, így november 11-ig nem is érkezne meg az engedély. Sokan fel is szólaltak, hogy

vajon miért nem zavart senkit a Trzaskowski által támogatott tüntetéssorozat, ami akkor is teret kapott az utcákon, amikor már agresszívvá vált,

és miért szúrja a főváros szemét egy nemzeti ünnep, ami a nép hősei előtt igyekszik tisztelegni. Tomasz Kalinowski, a Függetlenség Menete Egyesület alelnöke csak úgy kommentálta a történteket Twitter-oldalán:

„Elképesztő képmutatás”.

Forrás: V4Na.com/hu

Kritikus a helyzet Lengyelországban

Gyulai Ákos: Sikoly – Lengyelországi tombolás

„Ez a tüntetés már nem csak arról szól, amiért indult” – A ProLife Hungary vezetője az abortuszpárti lázongásokról

(Kiemelt képünkön: Tüntetők tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Wroclawban 2020. november 2-án. Fotó: MTI/PAP/EPA/Maciej Kulczynski)

Iratkozzon fel hírlevelünkre