Hszi Csin-ping bölcsességei lesznek a kötelező tananyag a kínai egyetemeken

A kommunista pártállam által működtetett Qiushi című politikai lap szeptember elsejei kiadásában részletezték, hogy melyik az a 37 kínai egyetem, amelyekben az őszi szemeszter során tantárgy formájában bevezetik a „Hszi Csin-ping gondolatokat”– adta hírül az International Christian Concern. Beethoven és Wagner vallási töltetű műveit már kitiltották az oktatásból, most pedig tovább formálják a rendszert.

Kína vezető egyetemein – beleértve a pekingi, a nankai és a csinghuai egyetemeket, ahol Xu Zhangrun alkotmányjogász professzor tanít, és akit júliusban rövid időre bezártak Hszi Csin-pinggel szemben megütött kritikus hangvétele miatt – a hallgatóknak kötelező lesz felvenni a pártelnök gondolatiságának mélységeit feltáró kurzust.

A négy kötelezően teljesítendő tantárgy – a marxizmust és a Mao Ce-tung-féle filozófiát oktató kurzusok – mellé felsorakozik a „Hszi Csin-ping gondolatiságaként” vagy „eszményeként” fordítható kurzus is.

Az új tárgy bevezetése összefüggésben lehet a júliusban centenáriumot ünneplő Kínai Kommunista Párt előkészületeivel. 

A Nikkei Asia című helyi lap szerint az, hogy egy egyetemi kurzust kifejezetten egy aktuálisan regnáló pártelnök nevével fémjeleznek, több mint szokatlan.

Az utóbbi években Hszi regnálása alatt jelentősen csorbult a felsőoktatás függetlensége, az ennek hangot adó kritikusok pedig általában rövid időn belül elveszítik pozícióikat, vagy megfosztatnak nyugdíj-járulékaiktól. 

 

Kínával foglalkozó további cikkeinket itt olvashatják.

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Sajnáljuk Beethoven, mea culpa Wagner! – kiebrudalják a németeket Kínából

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre