Elraboltak, majd egy nap után szabadon engedtek egy bíborost Kamerunban

A 90 éves Christian Wiyghan Tumi bíborost november 5-én rabolta el egy fegyveres csoport Kamerunban, a Kumba és Bamenda városok közötti úton az afrikai ország észak-nyugati részén. Az emberrablók másnap szabadon engedték a Fopásztort – tudósított a Vatikáni Rádió.

Az emberrablás oka arra vezethető vissza, hogy a bíboros iskolába járásra buzdította a gyermekeket. Néhány nappal ezelőtt egy fegyveres csoport elrabolt néhány tanárt, akiket november 5-én, csütörtökön szabadon engedtek. Október 24-én nyolc gyermeket lemészároltak egy fegyveres támadásban, amelyet a Francisca anya elnevezésű, nemzetközi kéttannyelvű iskolában követtek el. Ferenc pápa akkor fájdalmának adott hangot és felhívást intézett annak érdekében, hogy vessenek véget az erőszaknak és hogy biztosítsák az oktatást és a jövőt a fiataloknak. 

Tumi bíborost csütörtökön rabolták el, miközben más személyekkel együtt úton volt az ország északnyugati részében. Pénteken délelőtt Kumba püspöke beszámolt a Vatikáni Rádiónak arról, hogy előző este telefonhívást kapott Tumi bíborostól, aki engedélyt kapott az emberrablóktól, hogy beszéljen vele.

A püspök hangsúlyozta: a bíboros elkötelezetten munkálkodik azon, hogy megoldás és béke szülessen a mély válságtól sújtott régióban.

„Az érintett területet 2016 óta erőszak sújtja és a helyzet folyamatosan romlik” – nyilatkozta Agapitus Enuyehnyoh, a kameruni Kumba püspöke a Vatikáni Rádiónak. „A lakosság szenved és félelemben él. Gyakoriak a váltságdíjért végrehajtott emberrablások és bizonytalan a helyzet, ami az iskolákat is érinti. A gyerekek a legutóbbi támadásokat követően már nem mernek órára járni, mert attól félnek, hogy rájuk is lesújtanak. Az afrikai ország északnyugati és délnyugati területének függetlenségét követelő fegyveres csoportok az iskolát használják fel a nyomásgyakorlás eszközeként” – tájékoztatta Kumba püspöke a Vatikáni Rádiót. 

 

Forrás és kép: Vatikáni Rádió

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre