Székely petíció: „Folytatjuk, mert folytatnunk kell!”

Szombaton éjfélkor lejárt a székely petíció aláírásgyűjtésének határideje, melyet a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezett azzal a céllal, hogy közvetlen támogatást kaphassanak Brüsszelből az őshonos, de a jelenlegi határvonalak miatt kisebbségben élő nemzetiségek. Még két országból azonban hiányzik a szükséges támogatás, a szervezők azonban a határidő lejárta után sem adják fel a küzdelmet.

A támogatáshoz szükséges egymillió aláírás már hónapokkal ezelőtt összegyűlt, ám a jogszabály azt is előírta, hogy ezt 7 uniós tagállamból kell összegyűjteni úgy, hogy ennek a 7 országnak mindegyike teljesítse a számára lakosságarányosan meghatározott minimumot. Az első határidőre három országban, hazánkban, Romániában és Szlovákiában ezt sikerült is elérni. A koronavírus miatt meghosszabbították a határidőt fél évvel, de a november 7-i új dátumra sem sikerült az előírt 7 országban felmutatni a kellő számú szignót, hisz szombat éjfélre csupán plusz kettőben, Horvátországban és Litvániában sikerült volt eredményes a mozgósítás.

„Újult erővel tovább folytatjuk a munkát néhány nap pihenő után, és sikerre visszük a székely ügyet.

A Covid-19 járvány második hullámának negatív hatásai miatt nagy esély van rá, hogy az Európai Bizottság a kezdeményezésünk határidejét meghosszabbítsa” – írta a kampánystáb az Írdalá.hu Facebook-oldalán. A szervezők szerint

a kezdeményezés tétje óriási,

hiszen a cél az, hogy az Európai Unió egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Mint írják, jó hír, hogy a kezdeményezés brüsszeli oldala továbbra is aktív, folyamatosan érkeznek is a szignók.

Arra kérnek mindenkit, hogy ahogyan eddig is, együtt küzdjünk az európai őshonos kisebbségekért.

– A nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés folytatásában és egy új európai etnoregionáls mozgalom megalapozásában reménykedik a kezdeményezést elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amely az ez irányú folyamatos építkezést tartja fontosnak – jelentette ki az MTI-nek Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Elmondta, a kezdeményező polgári bizottság október elején fordult Vera Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez, és kérte az aláírásgyűjtés határidejének újabb három hónappal való meghosszabbítását. Izsák szerint ezt lehetővé teszi az Európai Tanács és az Európai Parlament által korábban elfogadott rendelet, ugyanis ez úgy rendelkezik, hogy

amennyiben kitör a koronavírus-járvány újabb hulláma, akkor meghosszabbítható a határidő.

Izsák Balázs elmondta, 80 ezerrel nőtt az aláírások száma az elmúlt fél évben, ezeket kizárólag online felületen gyűjtötték a járvány miatt. Kiemelte, összevetve a többi folyamatban levő európai polgári kezdeményezéssel, a nemzeti régiók védelmében indított számít a legsikeresebbnek. Hozzátette, az elmúlt fél évnek van olyan hozadéka is, amely számokban nem kifejezhető: újabb szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez, újabb kapcsolatok születtek, amelyek fontosak annak elérésében, hogy az európai uniós jogszabály megalkotása mellett megalapozzák a nemzeti régiók európai mozgalmát. Izsák Balázs az eredmények közé sorolta, hogy a katalánok és a szárdok is felkarolták a kezdeményezést.

Reméli, hogy összegyűlnek a szükséges aláírások Spanyolországban, Svédországban, Belgiumban és Lettországban, hiszen nem a minimális cél elérése a fontos, ezért nem akarnak csak a kisebb országokra összpontosítani, amelyekben könnyebb összegyűjteni az aláírásokat, hanem

fontos, hogy társadalmi relevanciája is legyen a polgári kezdeményezésnek, és hosszú távon használható szövetségesekre leljenek.

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke vasárnap kiadott közleményében úgy vélte: részsiker született azáltal, hogy újabb két tagállamban sikerült összegyűjteni az aláírásokat. Úgy vélte, Spanyolországban is jól áll a gyűjtés folyamata, a baszk és a katalán partnereknek köszönhetően 25 ezer aláírás már összegyűlt a szükséges 40 ezerből.

– Szlovénia esetében sokan dolgoztak azért, hogy a kötelező hatezer aláírás meglegyen, de még nagyobb összefogásra van szükség a sikerhez – mondta Vincze Loránt. Üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a világjárvány miatt újabb három hónapos hosszabbításra készül, amelyre a nyáron az ő javaslatára elfogadott EU-s rendelet ad lehetőséget, ezzel február hetedikéig lehet összegyűjteni a még hiányzó két országban a minimális aláírásszámot. Vincze szerint hiányzott egy jó stratégia és egy pörgős kampány az aláírásgyűjtéshez. Mint mondta, a tanulság az, hogy működő partnerségekre, helyismeretre és terepmunkára van szükség ahhoz, hogy teljes legyen a siker.

Vasárnap.hu, MTI

Aláírásgyűjtés Székelyföld autonómiájáért; Fotó: irdala.hu

(Kiemelt képünkön: Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke (b) és Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke beszélget a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló sajtótájékoztató előtt Ópusztaszeren 2020. augusztus 18-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre