Minden szentnek az Atya felé hajlik a szíve

Barsi Balázs ferences azt írja, nincsen két liturgia, egy mennyei és egy földi, hanem a kettő teljesen egy. Ezt a tényt támasztja alá a szentmise azon a ponton, amikor azt mondja: „miként az angyalok és főangyalok, a szentek hatalmas seregével együtt dicséreted himnuszát zengjük, és vég nélkül énekeljük: Szent vagy, szent vagy, szent vagy…!” Vagyis már a győztesek csapatában lehetünk, amikor Istennek zengjük a dicséret szavait.

Mindenszentek napján azokat ünnepeljük, akik biztos befutók lettek az égi hazába. Nem csak emlékezünk rájuk, hanem együtt örülünk velük a személyes húsvétjuk valósága okán. Egyben gyönyörködünk az életünk szemünk előtt  feltárulkozó mennyei perspektívájában. Mi is az örök boldogság meghívottjai vagyunk, amely Isten közös dicsőítésében már teljesen egyesül.

A Jelenések könyve ezt így fogalmazza meg: „Örvendezzünk és ujjongjunk, dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, és felesége elkészült” (Jel 19,7). „Előbb a mennyben szól ez a dicsőítés, azután egy Isten trónusától jövő hang másokat is imádásra szólít” – írja Dér Katalin az A Jelenések könyve című művében. Hozzáteszi: „a tömeg, amely ekkor fog dicsőítésbe, földiekből állhat” (vö. Dér Katalin: A Jelenések könyve, Kairosz Kiadó, Budapest, 2014. 320. o.).

A mi dicsőítésünk, a földiek dicsérete tehát egyáltalán nem felesleges. A Jelenések könyvének négy élőlénye szüntelenül dicséretet zeng Istennek hárfával. Ehhez a hangszeres-vokális muzsikához csatlakozik a mi énekünk is. A földi dicsőítésünk már a mennyei része. Isten jelenében élhetünk, dicsérettel léphetünk be az ő tróntermébe, palotájába, szemlélhetjük őt, beszélgethetünk vele.

Mindenszentek ünnepén különlegesen is összekapcsolódik a menny a földdel.

Gável András 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Ez nem vicc, a mennyben zene van!

A kiemelt képünk forrása: Tóth Róbert Ádám

Iratkozzon fel hírlevelünkre