Koronavírusos a franciaországi dzsihadista merénylethullám fővádlottja

Felfüggesztették a 2015 januárjában Franciaországban elkövetett dzsihadista támadásokkal összefüggésbe hozható vádlottak tárgyalását, mert a fővádlott koronavírus-fertőzött - jelentették be francia bírósági források szombat este.

A 34 éves Ali Riza Polat pozitív teszteredményét Régis de Jorna törvényszéki elnök közölte, a pert a további teszteredmények, illetve a vádlottak egészségi állapotának függvényében folytatják.

Öt éve a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében tizenkét embert öltek meg, és tizenegyet megsebesítettek. Agyonlőttek továbbá egy rendőrt, majd egy kóser élelmiszerboltban zsidó túszokat ejtettek, négyet közülük megöltek. Ez a támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben aztán több mint 250-en vesztették életüket.

A Charlie Hebdo szatirikus magazin egyik karikatúráját vetítik egy ház falára az öt nappal korábban megölt Samuel Paty történelemtanár emlékére Montpellierben 2020. október 21-én. Október 16-án egy 17 éves csecsen fiú késsel megölt, majd lefejezte a történelemtanárt Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendőrök agyonlőtték. Korábban a tanár az óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak, amikor a szólásszabadságról beszélt. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Polatról az ügyészség azt gyanítja, hogy központi szerepet játszott a merényletek megszervezésében, ezért őt terrorista gyilkosságban való bűnrészességgel gyanúsítják, amiért életfogytiglani szabadságvesztés szabható ki. A feltételezések szerint ő szerezte be Belgiumból a fegyvereket, és az ő feladata volt a nyomok eltüntetése is, amelyek a támadássorozatot végrehajtó hálózatra utalhattak.

A per szeptember 2-án kezdődött.

(MTI)