Szentföldi keresztények megsegítésére buzdít Nagy-Britannia püspöke

A koronavírus-járvány miatt elmaradtak a szentföldi zarándoklatok, ami nagy anyagi veszteséget okozott a főként turizmusból megélő palesztin keresztényeknek.

John Wilson érsek, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend angliai és walesi helytartóságának nagyperjele emlékeztet: mivel most nem zarándokolhatunk el Krisztus születésének, halálának és feltámadásának helyszíneire, a szentföldi keresztények megélhetése veszélybe került, hiszen a helyi gazdaság nagyrészt éppen a zarándokok jelenlétére épült – idézte a főpásztort a Vatican News.

Minden felajánlás, akár a legkisebb is sokat segíthet – hangsúlyozta az angol érsek.

Hozzátette: csak 2019-ben 4,5 millió hívő kereste föl a szent helyeket, ezzel hozzájárulva a helyi lakosság támogatásához. Wilson érsek kifejtette: sok módja van annak, hogy támogassuk a palesztin keresztényeket. 

Először is, imádkozzunk értük a politikai, gazdasági, egészségügyi nehézségek megoldódásáért. Fohászkodjunk az Úrhoz, hogy megoldódjanak ezek a problémák! A Szentlélek segítsen megváltoztatni az emberek szívét és elméjét, hogy elvigye oda a békét és az igazságosságot – fogalmazott Wilson érsek.

A második dolog, amit tehetünk, hogy lehetőségeinkhez mérten anyagi támogatást nyújtunk nekik a Szentföldön működő számos jótékonysági intézményen keresztül.

Harmadszor pedig azt tanácsolja az angliai és walesi híveknek a Szent Sír Lovagrend helytartója, hogy keressék meg azokat a szervezeteket, amelyek a szentföldi keresztények által készített termékeket forgalmazzák. Ilyenek például az olajfából faragott tárgyak, melyeket karácsony közeledtével ajándékba vehetünk, ezzel támogatva a szentföldi gazdaságot. Virágzó gazdaság nélkül ugyanis a keresztények nem tudnak megmaradni Krisztus földjén. Ez pedig szörnyű lenne. Minden támogatás, amit adhatunk, nagy segítség lehet – hangsúlyozta Wilson érsek.

Ahogy korábban megírtuk, a  palesztin területeken március elején jelent meg a koronavírus. A hatóságok egy héten belül elrendelték a rendkívüli állapotot, ami az összes vendéglátóipari egység működésének felfüggesztését és a határok lezárását eredményezte. A koronavírus terjedése miatt a palesztin hatóságok által bevezetett szigorú korlátozások rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe hozták a főként turizmusból élő szentföldi keresztényeket.

Betlehemben a  foglalkoztatottak 65 százaléka a vendéglátás és turizmus területein helyezkedik el, a lakosság 30 százaléka pedig kézműves iparágak foglalkoztatottja – ők különböző ajándékokat és kegytárgyakat gyártanak, így ez a szektor is szinte kizárólag a külföldi turistáktól függ.

A palesztin keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Az elmaradt húsvéti zarándoklat gazdasági válságot eredményezett Betlehemben

Több mint kétmillió palesztin keresztény él migrációban szerte a világban

Üdvözlik a magyar támogatást a szentföldi egyházi vezetők

Kiemelt képünk forrása a Linga.org