Közös imádságra hívnak egy észak-koreai lelkész szabadulásáért

Az észak-koreai rendszer nem tűri meg a kereszténység jelenlétét az országban, mivel a Kim Ir Szen által alkotott ideológia nem kizárólag politikai, hanem valamelyest vallási eszme is.

Az észak-koreai munkatáborok valamelyikében raboskodó keresztény lelkész szabadon bocsájtásáért szólít fel közös imádságra Tom Nettleton, a  The Voice of the Martyrs Radio (Mártítok Hangja Rádió) szóvivője.

Jang Moon Seok-ot, kínai nevén Zhang Wen Shi-t hat évvel ezelőtt rabolta el az észak-koreai titkosszolgálat a Kínához tartozó Changbai Koreai Autonóm megyéből, majd átcsempészték Észak-Koreába. A diktatúra az állam megdöntésére tett kísérlet vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a lelkészt.

Nettleton szerint Zhang Wen Shi bűne az volt, hogy mindenkinek segíteni akart. A Kínában élő lelkipásztor sok észak-koreait vendégül látott, akiknek ételt, ruházatot adott.  Wen Shinek köszönhetően többszáz koreai honfitársa megismerhette a Szentírást és a Megváltó tanításait.

Hozzátette: Zhang Wen Shi középkorú férfi, aki elviekben túlélheti a 15 éves börtönbüntetést, de a gyakorlatban esélye sincs életben maradni az észak-koreai munkatáborokban tapasztalható körülmények miatt.

Elrablása óta nincs róla információ, senki sem tudja biztosan, hogy életben van-e még.

Greg Scarlato, az Észak-Koreai Emberi Jogi Bizottság nevű szervezet ügyvezető igazgatója szerint, dzsucse-eszmén alapuló rezsim emberei gyakran rabolnak el Kínából észak-koreai származású keresztényeket. A titkosszolgálat emberei a keresztény hívők bizalmába férkőznek, majd előre megtervezett akció keretében rabolják el és szállítják át a keresztényeket a határ túloldalára, ahol koncepciós eljárás keretében több évtizedes kényszermunkára ítélik őket.

Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de egyes becslések szerint akár több tízezer észak-koreai keresztény élhet munkatáborokban. Ennek ellenére az is 200-400 ezer keresztényt feltételeznek a diktatúra árnyékában, akik mindenáron kitartanak hitük mellett.

Egy hazájából elszökött észak-koreai keresztény korábban úgy fogalmazott,

„egy nap a határok megnyílnak, és egyesülünk a dél-koreai és a kínai egyházzal, hogy az evangéliumot eljuttassuk a föld sötétebb helyeire”.

Az Open Doors tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint Észak-Korea az első helyet foglalja el a keresztények ellen elkövetett atrocitások nemzetközi listáján.

Észak-Koreával kapcsolatos írásainkat itt tudja elolvasni.

 

Kapcsolódó, a témában olvasásra ajánlott írásaink:

Open Doors: 260 millió keresztényt üldöznek szerte a világban

Böjti és imanapot tartottak Észak-Koreáért

Észak-Korea titkosszolgálata Kínából rabolt el egy keresztény lelkészt

Kiemelt képünk forrása: churchinchains.ie.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre