Keresztény templomot gyújtottak fel Indiában

Hindu nacionalisták egy csoportja keresztény templomot gyújtott fel az indiai Andhra Pradesh tartományban, mert a helyi keresztények vasárnaponként közös imádságot tartottak. 

Az eset még a múlt hónapban történt, miután a helyi gyülekezet több fenyegetést is kapott, amiért nem zárták be a keresztény imaházat.

Szeptember 8-án éjfél körül a Ponduru városban található templom szomszédságában lakók arra lettek figyelmesek, hogy az épület lángokban áll. A helyi keresztények értesítették  Prabhu Das lelkészt, aki fiával, Jeevannal azonnal a helyszínre érkezett, de addigra a templom és a szolgálati autója teljesen elégett.

„Az elmúlt időszakban többször kaptunk fenyegetéseket szélsőséges hinduktól. A radikálisok azt követelték, hogy állítsuk le az egyház tevékenységét, különben számolnunk kell a következményekkel” – számolt be Jeevan az International Christian Concern (ICC)  nevű keresztény szervezetnek.

Hozzátette: „soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Gyanítom, azok tették ezt, akik  megfenyegettek minket”.

Prabhu Das lelkész közel harmincnyolc éve vezeti az indiai kisváros keresztény közösségét. A pondurui templomba háromszáz hívő jár rendszeresen istentiszteletre.

Ez az eset félelmet és aggodalmat váltott ki a keresztény közösség tagjaiban, akik ezek után nem merik majd felvállalni hitüket – nyilatkozta a lelkész fia a persecution.org-nak.

Prabhu Das lelkész szerint Narendra Modi indiai miniszterelnök újraválasztása óta megszaporodtak az indiai keresztények ellen elkövetett támadások. A szélsőséges hinduk gyakorlatilag büntetlenül támadhatják meg a vallási kisebbségeket. Hiába fordulnak a keresztények a hatóságokhoz, a rendőrség az esetek többségében tehetetlen, mivel ők is tartanak a nacionalista Bharatiya Janata párt tagjaitól, akik erős befolyással rendelkeznek az állami intézményekben.

Indiában több mint hatvanhatmillió keresztény él, akik a lakosság 1,36%-át teszik ki a több mint egymilliárdos lakossággal rendelkező országban. Az Open Doors nevű szervezet szerint Indiában egyre nagyobb teret nyernek a szélsőséges hindu csoportok, melyek napi szinten követnek el támadásokat a keresztény közösségek ellen.

A keresztényüldözéssel kiemelten foglalkozó szervezet tavalyi jelentése alapján India a tizedik helyen szerepel azon országok listáján, amelyekben a keresztények üldöztetést hitük miatt szenvednek.

 

Az indiai keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

 

Megöltek egy keresztény nőt Indiában

Szélsőséges hinduk öltek meg egy keresztény lelkészt

Új római központja lett a szír-malabár egyháznak

Kiemelt képünk forrása: www.christianpost.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!