Átlagfizetésből saját lakás?

Nem is kérdés, hogyha valakinek a nulláról indulva, fizetésből összespórolva kell letenni az asztalra több tíz millió forintot, az bizony nem könnyű feladat. Az Ingatlannet.hu kiszámolta, hogy mennyi időbe telik az átlagfizetés teljes félrerakásával egy 35 négyzetméteres lakás megvásárlása hazánk egyes régióközpontjaiban. Az idő hosszán túl a régiós eltérések is nagyon beszédesek.

Garzonlakások ára régióközpontonként

Annak a megállapítására, hogy mennyit kell kicsengetni egy 35 m² alapterületű garzonlakásért az egyes régióközpontokban, az Ingatlannet.hu szeptemberi statisztikája szolgált alapul.

Senkit sem lep meg, hogy hazánk összes régióközpontja közül Budapesten legdrágábbak a lakások. A főváros téglaépítéses típusú lakásainak átlagára idén szeptemberben 840 ezer Ft/m² volt, így itt egy 35 m²-es garzon átlag 29 millió forintba került. Egy ugyanekkora paraméterekkel rendelkező szintén téglaépítésű lakás Székesfehérváron, Győrben és Debrecenben átlag 19-20 millió forintot ért.

Szeptemberben valamivel kedvezőbb volt a vásárlók helyzete Szegeden és Pécsen. Ezekben az egyetemi városokban egy 35 m² alapterületű téglalakást átlagosan 16-17 millió forintért lehetett megvásárolni. A régióközpontok között a legolcsóbb átlagos négyzetméterár – 360 ezer Ft/m² – Miskolcon volt. Az Észak-magyarországi központban egy garzonlakáshoz átlag 12,5 millió forintért lehetett hozzájutni 2020 őszének elején. 

 

Egy életen át tartó spórolás? 

A fentiekben bemutatott garzonok árcéduláihoz képest sokat kell dolgozni, főleg, ha havonta a nettó átlagfizetést visszük haza. A legtöbbet azoknak kell félretenniük, akik Budapesten tervezik a lakásvásárlást. A fővárosban ugyanis egy 35 m²-es garzon átlagárát, azaz 29 millió forintot, 7 év 4 hónap budapesti nettó átlagbérből lehetne félretenni. Ugyan Budapesten a legmagasabb az átlagfizetés, de itt a legmagasabbak az átlagos négyzetméter árak is.

Székesfehérváron, Győrben és Debrecenben egy 35 m² alapterületű garzonlakás megvásárlásához az adott megye átlagfizetésének 6,5-7 évnyi megspórolására lenne szükség. A vizsgált kislakáshoz Szegeden és Pécsen már az adott megyére jellemző átlagbér körülbelül 6 évnyi félrerakása is elegendő. Miskolcon pedig egy 12,5 millió forint értékű minigarzon Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5 év nettó átlagbérével egyenlő.

Számításainkat a KSH adatai alapján végeztük és a teljes összeg félrerakásával számoltunk. Tehát nem vettük figyelembe az olyan rendszeres kiadásokat, mint a rezsi, az étkezés vagy éppen a szórakozás. 

 

Legyen több és jobb minőségű otthon Magyarországon

Az MNB új, 50 pontos javaslatcsomagjában számos lakáspiaccal kapcsolatos javaslattal kívánja támogatni a fiatalok, valamint mellettük az állami alkalmazottak saját lakáshoz jutását. A javaslatok többsége a lakásépítéseket szorgalmazza, melynek hatására az árak is csökkenhetnének.

Annak érdekében, hogy a fiatalok saját lakást tudjanak maguknak venni, a fecskeház programot indítanák el. Ennek értelmében egyrészt az üresen álló önkormányzati lakásokat adnák bérbe a fiatal párok számára, másrészt pedig a program keretében új lakások építésére is sort szeretnének keríteni. A nagyobb kínálat ugyanis az árakra leszorító hatással lehet, ezáltal pedig megnőhetne a saját otthon megvásárlásának esélye.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk: 

Képes egy világjárvány megtörni az ingatlanpiac drágulását?

 

Kiemelt képünkön: az otthonteremtési program keretében a XIII. kerület, Zsinór utcában 70 lakásos bérházat épít a kerület. Az átlagban 53 négyzetméteres lakásokhoz garázs, illetve kocsibeálló is tartozik. A lakásokat várhatóan november végén vehetik birtokukba a lakók.
MTI Fotó: Balaton József

Iratkozzon fel hírlevelünkre