Képes egy világjárvány megtörni az ingatlanpiac drágulását?

A hazánkba 2020 márciusában betörő világjárvány a magyar ingatlanpiacot is átalakította. A vírus megjelenése által bekövetkező hatások közül elsőként a lakóingatlanok iránti kereslet visszaesése jelentkezett, ez pedig leginkább a lakástranzakciók számain mutatkozott meg. Noha az igény a lakásvásárlás iránt létező jelenség, az óvatosság miatt az adás-vétel várat magára. Azonban a lakástulajdonosok a csökkenő kereslet ellenére sem adtak jelentősen lejjebb a meghirdetett árakból.

Visszaesés után drágulás

A koronavírus-járvány a magyar ingatlanpiacot már egy lassuló szakaszban érte el, így az ingatlanárak kisebb visszaesése nem csak a világjárvány megjelenésének köszönhető. A csökkenés már 2019 utolsó negyedévében is megfigyelhető volt. Országos szinten ugyanakkor a 2019 harmadik negyedévében bekövetkező árcsökkenést egy újabb dráguló szakasz követte. A tavaly júliusi statisztikák szerint a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 406 ezer forint volt, idén pedig már 5%-kal többe került egy négyzetméter, pontosan 430 ezer forintba. 

A családi házak piaca fellendülőben, a lakáspiac mérséklődik

Az ingatlanárak változását most vizsgáljuk meg a lakóingatlan típusok szerint! A családi házak átlagos négyzetméterenkénti eladási ára nagy meglepetéssel szolgált: egy év alatt – 2019 júliusa és 2020 júliusa között – csaknem 18%-kal emelkedtek a magyar ingatlanpiacon. A meghirdetett családi házak árait a koronavírus betörése sem gyengítette, idén március és július között 4,5%-os erősödést tapasztalhattunk. Az ingatlannet.hu júliusi statisztikái szerint a családi házak eladási ára az országos átlag szerint 278 ezer forint négyzetméterenként.

Ha a koronavírus nem vette vissza az árakat, akkor mi válthatja ki az áremelkedést? Erre nagyon egyszerű a válasz! Félünk az esetleges újabb karanténtól. Azokat a családokat, akik lakásban töltötték a kijárási korlátozások időszakát, bizony nagyon megviselte a bezártság. A családi házak iránt megnövekedett kereslet pedig az árak fellendülését okozta.

A panel- és téglalakások esetén tehát nem kérdés, miért láthatunk csökkenő, illetve stagnáló trendet. A téglalakások eladási árai az elmúlt egy évben közel 2%-kal csökkentek. Júliusban ezek négyzetméterenkénti eladási árai átlagosan 586 ezer forintba kerültek Magyarországon. A panellakások piacán már egy hosszabb távú visszaesést vélhetünk felfedezni. Az elmúlt egy évben csaknem 7%-os árcsökkenést láthattunk, amelyre a vírus megjelenése szintén mérsékelten hatott. Jelenleg a panellakások országosan 395 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre átlagosan. 

Előreláthatólag a lakásárak csökkenésére kell számítani

A hazai ingatlanpiaci aktivitás a kijárási korlátozások kihirdetése után hirtelen esett vissza, olvasható a Magyar Nemzeti Bank júniusi Lakáspiaci jelentésében. Feltehetően a lakásmegtekintők óvatossága és a munkaerőpiacra ható közvetlen hatások befolyásolták az aktivitás csökkenését. Feltehetően a lakásmegtekintési hajlandóság a második hullám következtében sem lesz magasabb, mint a járványt megelőző időszakban.

Természetesen a jövőre vonatkozóan az ingatlanpiacra sem lehet előrejelzéseket adni, azonban az elemzők várakozásai szerint még a következő években is a lakásárak csökkenésére kell számítani. Budapesten valamivel nagyobb visszaesést jósolnak, előreláthatólag ez átlagosan 7-10%-ra tehető, míg vidéken 7 és 13% között mozoghat majd a lakáspiaci árak visszaesése. Az újépítésű ingatlanok árait is érintheti a lassuló tendencia, ezt országosan 5%-ra becsülik a szakemberek.

 

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre