A normalitás szigete: Szamoa

A sok esetben alig kontrollált migráció, az LMBTQ-lobbi, a politikai korrektség és minimum gyanús nemzetközi hálózatok által sújtott világunkban sokszor úgy érezzük, már mindenki megőrült – pedig természetesen nem így történt. Vannak még országok,ahol a normalitás uralkodik, ilyen például a távoli Szamoa.

„190 év után még mindig keresztény ország Szamoa?” – tette fel a kérdést a Samoa Observer az utca emberének arra emlékezve, hogy az első angol misszionárius 1830-ban érkezett a szigetekre, s a helyiek hamarosan felvették a keresztény hitet. 

(Jó)néhány országban már a kérdés is kiverné a biztosítékot, hát még az arra adott válaszok. A szamoaiak ugyanis egyetértenek abban, hogy

az ország keresztény, bár sok a változás a tengerentúlról érkező hatások miatt, melyek leginkább fiatalokra gyakorolnak befolyást.

A legfiatalabb válaszadó, egy 26 éves nő úgy véli, hogy sok ember már nem jár templomba, talán az ország fele, míg az idősebb válaszadók úgy látják, hogy növekszik az istentiszteleteken résztvevők száma. Egyikük kijelenti, hogy falujának minden lakosa részt vesz a vasárnapi istentiszteleteken.

Fontos megjegyezni, hogy Szamoa parlamentje 2017-ben megváltoztatta az ország alkotmányát, amelynek 1. cikkelye most már így szól: „Szamoa az Atya, a Fiú és a Szentlélek által alapított keresztény nemzet”.

A módosítás egyik célja az volt, hogy megakadályozzák az iszlám térhódítását az országban. Látták ugyanis, hogy milyen gondokat okoznak
muszlim szélsőségesek a világ többi részén, s azt is, hogyan növekszik a muszlimok száma például Új Zélandon. A másik cél az volt, hogy stílusos választ adjanak azoknak a nemzetközi civilszervezeteknek, amelyek élesen bírálják Szamoát, mivel itt a homoszexualitás tiltott, az ilyen jellegű cselekményeket 5 éves börtönbüntetés követheti.  Az LMBTQ-lobbi által kierőszakolni kívánt törvényeket az alkotmánymódosítás után már nem lehet követelni, hiszen

egyetlen törvény sem sértheti a keresztény tanítást.

A szamoaiak őrzik nyelvüket, hagyományaikat, kultúrájukat és keresztény hitüket. 

Lengyel Zoltán

Forrás: Samoa Observer