Új római központja lett a szír-malabár egyháznak

Angelo de Donatis bíboros, a pápa római helynöke július 8-án dekrétumot adott ki, amelyben a Szent Anasztázia kisbazilikát, a világ egyik legősibb kisbazilikáját a szír-malabár egyház rendelkezésére bocsátja, hogy itt végezhesse lelkipásztori tevékenységét. Az új római központ szolgálja majd a hívek lelki épülését és rendezvényeket szervez a helyi közösségnek. 

„Hatalmas elismerés a szír-malabár közösségnek” – így kommentálta a dekrétumot július 20-án Abraham Kavilpurayidathil atya, az indiai Kerala államban székelő keleti rítusú egyház kommunikációs igazgatója a UCAN hírügynökségnek. Az előzményekre rávilágítva elmondta; a szír-malabár püspökök 2019-ben, vatikáni ad limina látogatásuk alkalmával kérték Ferenc pápától, hogy jelöljön ki egy templomot Rómában a közösségüknek.

A bazilika közel hétezer szír-malabár katolikus lelkipásztori központja lett

Nagy örömének adott hangot a dekrétum kapcsán Alex Vadakumthala, a kannuri latin rítusú püspök is. Mint mondta, 

„népünk mostantól saját templomában gyűlhet össze és saját anyanyelvén, malajálam nyelven imádkozhat.”

A bazilika közel hétezer szír-malabár katolikus lelkipásztori központja lett a római egyházmegyében és környékén. George Alencherry bíboros, a szír-malabár egyház nagyérseke jelöl majd ki egy papot a közösség káplánjának a bazilikába.

Szír-malabár katolikus egyházvezetők ajándékot adnak át Ferenc pápának. Forrás: Vatican News

Szír-malabár katolikus egyházvezetők ajándékot adnak át Ferenc pápának. Forrás: Vatican News.

A járvány terjedéséhez kapcsolódó korlátozások miatt a közösség nem szervezett ünnepséget e fontos elismerés alkalmából.

A palatinusi Szent Anasztázia az egyik legősibb keresztény templom és a világ egyik legrégebbi kisbazilikája, a IV. században épült, Konstantin császár uralkodása idején. Évszázadokon keresztül itt mutatták be a karácsonyi szentmiséjüket a pápák.

 

Forrás: MTI, Vatican News

Kiemelt képünk forrása a Vatican News facebook oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre