Algéria: jó-e a keresztényeknek az új alkotmány?

Novemberben újraírják Algéria alkotmányának bizonyos részeit. Az ország keresztényei és vallási kisebbségei érdeklődve várják a fejleményeket: változni fog-e elnyomott helyzetük? Az alkotmány szerint eddig is biztosítva volt minden joguk a szabad vallásgyakorláshoz, épp csak a gyakorlatba nem sikerült ezt eddig átültetni.

Napvilágra kerültek a novemberi alkotmányváltoztatásnak részletei – jelentette az International Christian Concern.

Az új vázlat 51-es cikkelyében ez áll: „A vélemény szabadsága sérthetetlen. A vallásgyakorlás szabadsága garantálva van, amennyiben az a törvénnyel összhangban történik. Az állam védelmet biztosít a vallási helyszínek számára minden politikai és ideológiai behatástó”l.

Ezzel kapcsolatban a jelenlegi passzusok így szólnak: „A lelkiismereti és a véleményszabadságnak sérthetetlennek kell lennie. A vallásszabadságot a törvényekkel megegyezően biztosítani kell”.

Néhány algériai egyházi elöljáró aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vázlatból a lelkiismereti szabadság formuláját teljesen kiemelték. Algériában egyébként is olyan törvényi keret- és szabályozórendszert alakítottak ki, amelyben az egyházak szinte teljesen ellehetetlenített helyzetbe kerültek. 2006 óta az új templomoknak, plébániáknak egy felülvizsgálati bizottsághoz kell benyújtaniuk kérvényüket, hogy államilag elfogadott intézménnyé válhassanak – ennek ellenére a követelményeket szinte lehetetlen teljesíteni, akinek pedig sikerül, annak számára sem jelent különösebb garanciát semmire, ugyanis Algéria az elmúlt években sorra zárta be legnagyobb keresztény templomait.

Egyesek szerint az alkotmány e cikkelyének módosítása a nemzetközi közösség nyomásra történhetett. Augusztus végén az International Christian Concern – 21 washingtoni szervezet támogatásával – nyílt levélben szólította fel az algériai elnököt, hogy tegyen lépéseket az országában csak körvonalakban fellelhető vallásszabadság erősítése érdekében.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Csirkeólnak nevezte a bezáratott templomokat Algéria belügyminisztere

Nyílt levél Algériának: Nyissák meg a templomokat!

Kiemelt képünk forrása: orientalista.hu