Nyílt levél Algériának: Nyissák meg a templomokat!

Amerika egyik legnagyobb keresztény szervezete nyílt levelet küldött az afrikai ország kormányának, melyben felszólaltak az országban zajló keresztényüldözés következtében kormányzatilag sorozatosan bezárt templomok érdekében.

Az International Christian Concern nyílt levélben szólította fel Abdelmadjid Tebboune algériai elnököt, hogy a vallásszabadság érvényesítése jegyében nyissák meg az országszerte bezárt templomokat és vessenek véget a vallási kisebbségek évtizedek óta tartó elnyomásának.  A levelet 21 nemzetközi szervezet írta alá.

„A nemzetközi közösség kiáll a országuk vallási kisebbségeinek közösségei mellett és eltökélt azon szándékában, hogy a valláshoz való jogot érvényre juttatja. […] Hiszünk abban, hogy ez lehetőség az önök adminisztrációja számára, hogy bebizonyítsák, elkötelezettek a reform mellett, és hogy a múlt igazságtalanságai nem történhetnek meg újra az önök irányítása alatt.”

Algéria előző elnöke, Abd el-Azíz Buteflíka két évtizedes működése alatt véget ért az országban dúló polgárháború, a többpártrendszer is megerősödhetett, valamint a nőket is sikeresen beemelte a politikai életbe (ez egy iszlám országban különösen nagy tett), azonban közel sem volt fenékig tejfel az élet Buteflíka alatt.

A ’90-es években a hadsereg támogatásával került az ország élére, 2008-ban alkotmánymódosítással tette lehetővé, hogy újra indulhasson a választásokon, 2019 árpilisában pedig a tömeges tiltakozások nyomására mondott le hivataláról.

A két elnök regnálása között eltelt nyolc hónapban átmeneti katonai kormányzás irányította az országot, amely nem volt kedvesebb a keresztényekhez, mint Buteflíka volt. A nyolc hónap alatt 9 templomot is bezártak, köztük az ország két legnagyobbját.

Az algériai keresztény egyháznak mindenesetre volt oka optimizmusra, mikor az újító Tebboune átvette a hatalmat 2019 decemberében, ugyanis az elnök gyors és radikális változtatásokat ígért, alkotmánymódosításba is kilátásba helyezett. Remélhető volt, hogy a bezárt templomokat újra nyitják, a keresztények ellehetetlenített helyzetén enyhítenek.

Mára kiderült, hogy Tebboune valójában még sem annyira elkötelezett a változások irányában, mint amennyire szeretné, hogy ezt gondolják róla.

Az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadsággal foglalkozó bizottsága felvette Algériát azon országok közé, amelyeket fokozott figyelemmel kísérnek, a vallásszabadság súlyos megsértése miatt.

Az International Christian Concern munkatársai személyesen juttatták el a levelet a washingtoni algériai nagykövetségre. Itt a lehetőség Tebboune előtt, hogy bizonyítson.

Az algériai helyzettel foglalkozó további cikkeinket ezen a linken olvashatják.

Kiemelt képünkön Buteflíka ötödik turnusa ellen tüntetnek 2019 márciusában. Forrása az ISS Africa.

Iratkozzon fel hírlevelünkre