Szent II. János Pált ábrázoló szobrot avatnak Diósgyőrben

A miskolci KDNP javaslatára 2013-ban teret neveztek el Szent II. János Pál pápáról Diósgyőrben. 2020. október 22-én pedig Dr. Ternyák Csaba egri érsek leleplezi és megáldja a Szentatya szobrát a diósgyőri templomkertben, amit a Szinva-patak választ el a pápáról elnevezett tértől.

42 éve ezen a napon mutatta be székfoglaló szentmiséjét a néhai Szentatya, ezért október 22-e Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapja. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének KDNP-s és Fideszes többsége a 2013. december 11-i testületi ülésén fogadta el a kereszténydemokrata frakció azon kezdeményezését, hogy Miskolc-Diósgyőr városrészben, az úgynevezett „kis szilvamag” terület elnevezése II. János Pál pápa tér legyen. Így a néhai Szentatya emlékét Miskolcon azóta egy tér őrizni.

2010-ben az ún. Zöld nyíl villamosprojekt következtében az egykori diósgyőri Községházával szembeni területen nyolc épületet bontanak le. Utána évekig a terület beépítetlen, rendezetlen volt. A KDNP-s képviselők akkor azt hangsúlyozták, hogy városképi szempontból fontos a terület, hiszen ott Diósgyőr új főtere alakulhat ki. Kérték, ne építsék be újra a területet, hanem park alakítsanak ki.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője arról számol be a párt honlapján: a miskolci kereszténydemokraták 2012-ban álltak elő a javaslattal, hogy a városban nevezzenek el egy közterületet a XX. század egyik legnagyobb formátumú emberéről, II. János Pál páráról. Mikolai Vince diósgyőri plébános javasolta Molnár Péter frakcióvezetőnek, hogy a templomhoz közeli, a Szinva-patakon túli terület lehetne egy tér, s azt elnevezhetnék a pápáról.

A KDNP azon kezdeményezését, hogy a bontások után üresen álló területet II. János Pál pápa térnek nevezzék el, támogatta a Diósgyőri Római Katolikus Egyházközség, de az Egri Főegyházmegye is, hiszen Főtisztelendő Ternyák Csaba Érsek Atya és Főtisztelendő Palánki Ferenc Püspök Atya is örömmel fogadta a kezdeményezést, amit Miskolc polgármestere, Dr. Kriza Ákos és a miskolci Lengyel és Német Nemzetiségi Önkormányzat is támogatott.

A villamosvonal meghosszabbítása miatt lebontott házak helyén évekig autók parkoltak, teljesen rendezetlen, méltatlan volt a terület. Mivel a KDNP kezdeményezte a park kialakítását, előbb az Építési Szabályzatot kellett módosítania a Közgyűlésnek. A FIDESZ-KDNP-s városvezetés időszakában előbb egy ideiglenes térrendezést végeztek, majd egy nagyobb volumenű projekt keretében megkezdődött a tér végleges kialakítása. Így jön majd létre Diósgyőr új főtere.

A Diósgyőri Római Katolikus Plébánia a terület elnevezése után megfogalmazta, hogy szobrot szeretnének állítani az egykori Szentatya emlékére a róla elnevezett téren. Október 22-én, Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapján Dr. Ternyák Csaba egri érsek a Szentatya nevét őrző tér mellett, a teret határoló Szinva-patak túloldalán, a diósgyőri római katolikus templom kertjében leleplezi a pápa egész alakos szobrát délután 16:00 órakor.

Forrás: Kdnp.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre