Európai túszokat, köztük egy katolikus papot engedtek szabadon az iszlamisták

Egy nyugat-afrikai iszlamista csoport négy túszt engedett szabadon Maliban. A fogvatartottak között két olasz férfi, egy francia nő és egy mali ellenzéki politikus volt - közölte a Linga.org.

Egy, az Al-Kaidához köthető iszlamista csoport négy túszt engedett szabadon Maliban. Egyelőre nincs információ arra vonatkozóan, hogy váltságdíj ellenében történt-e a túszok elengedése, de felételezhetően az akció egy fogolycsere része lehetett, mivel az afrikai ország vezetése napokkal korábban száz dzsihadistát helyezett szabadlábra – közölte a BBC.

Az állítólagos fogolycserének köszönhetően szabadult ki a két éve Nigerben elrabolt, 59 éves Pierluigi Maccalli olasz misszionárius, valamint Nicola Chiacchio mérnök is, aki turistaként tartózkodott Maliban. Velük együtt szabadult ki a 75 éves Sophie Petronin francia önkéntes és Soumaila Cisse 70 éves mali ellenzéki politikai vezető.

Eltűnése előtt Maccalli atya az Afrikai Missziós Társaság (SMA) tagjaként éveken át szolgált Nigerben. Vélhetően muszlim fuláni pásztorok rabolták el 2018 szeptember 17-én.

Az emberrablók betörtek a fővárostól, Niameytől 150 kilométernyire délnyugatra található Bomoangában található misszió székhelyére, ahonnan elhurcolták a papot, valamint magukkal vitték az ott talált számítógépeket és más elektronikai eszközöket. Másfél éven keresztül nem volt semmilyen kézzelfogható információ Maccalli atyáról. Sokan halottnak hitték.

A hosszú csend után idén áprilisban napvilágot látott egy rövid videófelvétel, amelyen két olasz túsz szerepelt, akik március 24-i dátummal adtak magukról életjelet. Bár soványnak és megviseltnek tűntek, mégis bebizonyosodott, hogy életben vannak.

A londoni székhelyű The Times információi szerint a műveletben és a tárgyalásokban részt vett az olasz titkosszolgálat és a mali állami hatóságok. A kiszabadult olasz túszok október 9-én, pénteken délután érkeznek haza Olaszországba.

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Terroristák megöltek egy svájci misszionáriust Maliban

Iszlamista fegyveresek öngyilkos merényletre kényszerítik az elrabolt keresztény gyerekeket

A nehézségek közepette is növekszik az egyház Maliban

Kiemelt képünk forrása: Avvenire.it

Iratkozzon fel hírlevelünkre