A nehézségek közepette is növekszik az egyház Maliban

Bár egyre több a kihívás, Maliban folyamatosan gyarapszik a keresztény közösség. A megosztottá vált ország északi részén gyakorlatilag megsemmisült az intézményes struktúra, délen azonban a növekedés jelei láthatók. 

 

Maliban, a többségében muzulmánok lakta nyugat-afrikai államban, sokáig békében éltek egymással a muszlimok, keresztények és a nagy számban jelen lévő törzsi vallások követői. Ez a békés állapot 2012-ben ért véget, amikor az ország északi részén véres háború tört ki. A tuaregek ugyanis szövetséget kötöttek a radikális iszlamistákkal, annak érdekében, hogy saját államot hozhassanak létre. A dzsihadisták ellenőrzésük alá vonták az északi régiót, amelynek következtében százezreknek kellett délre, vagy külföldre menekülniük.

Az iszlamisták 2013-ban már a déli területekre is ki akarták terjeszteni hatalmukat és azzal a céllal léptek fel, hogy megdöntik a szekuláris kormányt, ám ekkor Franciaország egy gyors katonai intervenciót követően legyőzte a felkelőket. Mali azóta de facto megosztott állam, ami természetesen kihatással van az itt élő körülbelül 200 ezer fős katolikus közösség életére is. Északon az egyházi struktúra nagyrészt megsemmisült, délen azonban jóval kedvezőbb a keresztények helyzete, noha erőszakos cselekmények itt is előfordulnak. Ennek ellenére a katolikus közösség dinamikusan növekszik; a legtöbben a természeti vallások hívei közül veszik fel a kereszténységet.

A Sani Egyházmegye területén található a Lisieux-i Kis Szent Terézről elnevezett plébánia, amely negyven faluban mintegy ötezer hívőről gondoskodik. A katolikusok száma ebben a térségben is emelkedőben van.  A közösség ugyanakkor jelenleg csupán egy kis kápolnáját tudhat magáénak, amely az esős évszakban ráadásul bármikor beomolhat, ezért a helyiek egy kétezer fős templom felépítéséről döntöttek. A templom falai már állnak és Nyugat-Európából is érkeztek támogatások a munkálatok befejezésére.

Forrás: kirche-in-not.de

A képek forrása a Pixabay és a uselectionatas.org.