Mondd csak, kisgyerek, szeretnél meghalni?

Nem törnék pálcát az elviselhetetlen fájdalom elől menekülők felett. Elfogadom, hogy a csodás gyógyulások manapság nagyon ritkák, de az okosságot nem az öngyilkosság mint végső terápia táján kéne túltolni.

Amíg a szörnyű szenvedéssel járó betegségeket gyógyítani nem tudjuk, addig – például – tisztességes lenne beleadni apait-anyait a fájdalomcsillapítás hatásosabbá tételének kutatásába. Hitvány menekülés a Benelux orvos-törvényhozó-filozófus háromszög részéről, hogy a beteg fájdalmainak enyhítését nagyvonalúan a halálba segítéssel javasolja elérni.

Persze a morál Hollandiában már rég a másság kategóriájába tartozik: narkó, eutanázia, a legkülönfélébb aberrációk normába emelése – vagyis pokolian korszerű a hozzáállás ott, a lapályos Németalföldön. Szó szerint.

Néha már történelmi szégyenfoltnak érzem, hogy anno a derék bajai szabólegény, Jelky András batáviai nagykövet lehetett Indonéziában. Manapság nem sokra vinné, hiszen vélhetően egy büszke pedofil coming out tutira jól jönne a pedigrében, már ha EU-s közhatalmi funkcióra vágyunk. Nem vicc.

Néhány évvel ezelőtt, az Európai Parlament épületében amolyan hírességként mutogattak nekem egy lift előtt toporgó politikust. Sztárrá akkor vált, amikor önvalló glosszában számolt be óvodás kisfiúk csúnyájának simizgetéséről.

Egy normális világban ezután legfeljebb a sitten örvendezhetne annak, hogy ennyivel megúszta – hozsannázva a megbocsátás hatalmát.

Nos, ebben a lelki alagútban már nincs semmi meglepő abban, hogy tizenéves gyereket segítenek a halálba, saját, gyerekfejjel hozott döntése alapján. Még csak a közvetettséggel se bíbelődnek – mondjuk azzal, hogy mesterséges kómában tartják szegényt, ha már mindenképp le kell választani – betegségével együtt – a világról.

Nem tudom, mi a megoldás. Csak azt érzem, hogy sosem lennék képes egyáltalán feltenni a kérdést egy gyereknek:

megöljünk, öcsi?

Mert körbe lehet finomkodni a történetet, balzsamos pátoszba pumpálhatják az egész dolgot, de a lényeg – ez.

És ezt a kérdést egyedül Isten teheti fel; önmagának, mert egy gyerektől Ő biztosan nem kérdezne ilyet.

 

Mészáros József

A szerző további írásai itt érhetők el.

Aki lerántja a leplet Szent Istvánról (is)

Szevasz, pokol! Hogy s mint?

Már megint jelöltet keresnek…

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre